Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Boule de Neige’, bourbonrose

Rosa bourboniana ‘Boule de Neige’

Slektsnavnet Rosa er et elt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Sorten hører med til Bourbon-rosene. Bourbonrosene kommer opprinnelig fra øya Bourbon (Reunion), ca 1817. Det antas at sortene er en krysning mellom en kinesisk rose og en remonterende damaskenerrose. Sortsnavnet stammer fra den franske foredleren. Sorten hører også med til gruppen historiske roser.

Hjemsted/Opphav Rosa bourboniana ‘Boule de Neige’ er en Bourbon-hybrid (krysning) som ble foredlet fram av franskmannen F. Lacharme i 1867. Foreldre: ‘Mille Blanche Lafitte’ x ‘Sapho’.

120-150 cm høy, remonterende, opprett buskrose med sprø ved, greiner med torner og mørkegrønne, blanke, ulikefinnete blad og store, hvite/kremhvite, tettfylte blomster med en sterk, søtlig duft. Sorten hører til de historiske rosene. Klimasone: H4.

  • Rosa bourboniana 'Boule de Neige' (Bourbonrose 'Boule de Neige') Foto: rhsplants.co.uk

Plantebeskrivelse

120-150 cm høy, remonterende buskrose med opprett vekst, sprø ved, greiner med torner og grønne, blanke, ulikefinnete blad som består av 5-9, grønne, elliptiske, sagtannete småblad, som er litt smådoggete.

Hvit-kremhvit, runde, middels store (7 cm brede), tettfylte blomster, ofte med et grønt øye, og en sterk, søtlig duft. Blomstene sitter i store klaser med 5-20 blomster. Blomsterrik busk som blomstrer i juni-juli.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»), er bra. Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker) hos noen rosetyper. Den tåler også en del skygge på vokseplassen, men liker ikke fuktig jord. Blomstene tåler lite regn. Varmekrevende sort.

Rosa borurboniana ‘Boule de Neige’ tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Buskroser er roser med så kraftig vekst at de danner busker, som ikke trenger støtte eller oppbinding for å holde seg oppe. En vakker solitærrose som ofte plantes i grupper i bed.

Allergifare

Det er ingen allergifare med roser.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskrosene tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Remonterende buskroser har oftest noen greiner som vil fryse tilbake om vinteren. Den årlige vårskjæringa består i at døde greiner skjæres tilbake til frisk ved og fjerning av tynne og svake greiner. Det ideelle er at 4-6 sterke greiner får bli igjen, og at det foretas en lett beskjæring av disse ned at 40-60 cm, alt etter sort. Avblomstrede skudd bør skjæres tilbake til halvparten like etter blomstring. Beskjæringen bør skje om våren før veksten tar til, men etter at vårfrosten er over.

Formering

Buskroser kan formeres med stiklinger og ved poding.

Sykdommer

Sorten er sunn og frisk.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss