Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Bourbon Queen’, bourbonrose

Rosa bourboniana ‘Bourbon Queen’

Et synonymt navn er Reine de l’ile de Bourbon’ Slektsnavnet Rosa er et latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Sortsnavnet stammer fra den franske foredleren. Bourbonrosene kommer opprinnelig fra øya Bourbon (Reunion), ca 1817. Det antas at sortene opprinnelige er en krysning mellom en kinesisk rose og en remonterende damaskenerrose. Sorten hører til gruppen historiske roser (roser fra før 1867).

Hjemsted/Opphav Rosa bourboniana ‘Bourbon Queen’ ble foredlet av franske Mauget i 1834.

150-200 cm høy, engangsblomstrende buskrose med en godt forgreinet, buskete vekst, lange tornerike greiner, matt mørkegrønne, læraktige blad og store, halvfylte, rosa blomster med en sterk, søtlig duft. Klimasone: H4-5.

  • Rosa bourboniana 'Bourbon Queen' (Bourbonrose 'Bourbon Queen') Foto: plantetorvet.dk

Plantebeskrivelse

150-200 cm høy, engangsblomstrende buskrose med en godt forgreinet, buskete vekst, tornerike greiner og matte mørkegrønne, læraktige blad.

Store (6-8 cm brede), halvfylte, rosa blomster med oransjegule pollenbære med en sterk, søtlig duft. Blomstene sitter ofte i klaser med 3-7 blomster. Sorten blomstrer svært rikt i juni og juli. Etter blomstring dannes store, oransje nyper.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i leirjord. Roser bør gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»), er bra. Andre gjødselslag kan også brukes. Sorten er en nøysom plante uten strenge jordkrav, som tåler en god del skygge.

Rosa bourboniana ‘Bourbon Queen’ tilrås plantet til klimasone H4-5.

Bruksområder

Sorten er en vakker solitærrose som plantes i bed og i grupper, og som benyttes som en frittvoksende hekk. Dersom de lange greinene festes til en vegg eller lignende, er den også en god klatrerose. God snittblomst.

Allergifare

Det er ingen allergifare med roser med tanke på pollen. Men den sterke blomsterduften kan skape vansker for personer med duftoverfølsomhet.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskrosene tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Engangsblomstrende buskroser som blomstrer på 2-årig ved (fjorårsskudd), krever ingen tilbakeskjæring av siste årsskudd. Bare en uttynning av buskene ved at noen gamle greiner fjernes om våren. Det gjelder stadig å få fram nye greiner, så det ikke blir tette kjerr med nakne partier nederst. Men merk at sorten danner blomster både på 2-årige og eldre greiner. Derfor bør buskene ikke beskjæres hardt, men bare tynningskjæres forsiktig.

Formering

Sorten kan formeres med poding (okulasjon).

Sykdommer

Sorten er sunn og frisk, men kan angripes av soppsykdommen rosestråleflekk.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss