Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Mme Isaac Pereire’, bourbonrose

Rosa bourboniana ‘Mme Isaac Pereire’

Slektsnavnet Rosa er et latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Sortsnavnet stammer fra den franske foredleren. Bourbonrosene kommer opprinnelig fra øya Bourbon (Reunion), ca 1817. Det antas at sortene opprinnelige er en krysning mellom en kinesisk rose og en remonterende damaskenerrose. Sorten hører til gruppen historiske roser (roser fra før 1867).

Hjemsted/Opphav Rosa bourboniana ‘Mme Isaac Pereiere’ ble foredlet av franske Garcon i 1881.

200-250 cm høy, gjenblomstrende buskrose med en kraftig, opprett vekst, lange tornerike greiner, matt grønne blad og store, tettfylte, karminrøde blomster med svært sterk, søtlig duft. Klimasone: H4-5.

  • Rosa bourboniana 'Mme Isaac Pereire' (Bourbonrose 'Mme Isaac Pereire') Foto: gardenia.net

Plantebeskrivelse

200 -250 cm høy, remonterende buskrose med en kraftig, opprett vekst, lange, tornerike greiner og matt grønne, ulikefinnete blad.

Karmosinrøde, store (9 cm brede), tettfylte blomster med en svært sterk, søtlig duft. Blomstene kommer enkeltvis eller i klaser med inntil 5 blomster. Sorten blomstrer fra juni til september.

Vekstkrav og klimasone

Klatreroser trives best i 50-60 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i ren leirjord. Roser bør gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»), er bra. Andre gjødselslag kan også brukes.

Rosa bourboniana ‘Mme Isaac Pereire’ tilrås plantet til klimasone H4-5.

Bruksområder

Sorten er en vakker solitærrose som plantes i bed og i grupper, og benyttes som hekk. Dersom de lange greinene festes til en vegg eller lignende, er den også en god klatrerose. God snittblomst.

Allergifare

Det er ingen allergifare med roser med tanke på pollen. Men den sterke blomsterduften kan skape vansker for personer med duftoverfølsomhet.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskrosene tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Remonterende buskroser har ofte noen greiner som vil fryse tilbake om vinteren. Den årlige vårbeskjæringen består i at døde greiner skjæres tilbake til frisk ved og at tynne og svake greiner fjernes. Det ideelle er at 4-6 sterke greiner får bli igjen, og at det foretas en lett beskjæring av disse ned at 40-60 cm. Avblomstrede skudd bør skjæres tilbake til halvparten like etter blomstring. Dersom visne blomster fjernes etter hvert, vil det gi en rikere blomstring og bedre remontering (gjenblomstring).

Formering

Sorten kan formeres med stiklinger og med poding.

Sykdommer

Sorten er noe utsatt for soppsykdommen rosestråleflekk.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss