Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Charles Austin’, buskrose

Rosa ‘Charles Austin’

Rosens kulturnavn er ‘AUSfather’. Et synonymt navn er AUSles. Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Kultivarnavnet har engelsk opphav.

Hjemsted/Opphav Rosa ‘Charles Austin’ ble foredlet fram og markedsført av engelske David Austin i 1973. Foreldre er Rosa ‘Chaucer’ og Rosa ‘Aloha’.

120-150 cm, høy gjenblomstrende buskrose med opprett vekst, greiner med røde torner, frodig mørkegrønt bladverk og svært, store, fylte, oransjegule til aprikosgule blomster med fruktduft. Gjenblomstrer til frosten kommer. Klimasone: H5.

  • Rosa 'Charles Austin', buskrose

Plantebeskrivelse

120-150 cm høy, remonterende buskrose med tett, opprett vekst. Greiner med rette, røde torner. Ulikefinnete blad som danner et frodig, mørkegrønt, blankt bladverk som holder seg sundt og friskt. Svært store, fylte, oransjegule til aprikosgule blomster med svakt fruktduft. Blomstene sitter på lange stilker i klaser på 3-5. Remonterer (gjenblomstrer) kontinuerlig hele sommeren.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Sorten vokser godt både i tørr og fuktig jord, og trives på både kalkholdig og litt sur jord.

Rosa ‘Charles Austin’ kan plantes til klimasone H5.

Bruksområde

Rosa ‘Charles Austin’ egner seg godt til planting i grupper. Planteavstand i gruppe: 80 cm. Sorten har holdbare blomster som tåler regn uten å bli stygge, og sorten er en utmerket snittrose.

Allergifare

Det er ingen allergifare med Rosa ‘Charles Austin’.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskroser tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Den årlige vårbeskjæringen av buskroser består i at døde greiner skjæres tilbake til frisk ved og at tynne og svake greiner fjernes. Det ideelle er at 4-6 sterke greiner får bli igjen, og at det foretas en lett beskjæring av disse ned at 40-60 cm, om våren. Sorten ‘Charles Austin’ bør skjæres sterkt tilbake etter første hovedblomstring om remonteringen skal bli god og langvarig.

Formering

Rosa ‘Charles Austin’ formeres med poding.