Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Charles Austin’, buskrose

Rosa ‘Charles Austin’

Rosens kulturnavn er ‘AUSles’. Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Kultivarnavnet kommer fra den engelske foredleren.

Hjemsted/Opphav Rosa ‘Charles Austin’ ble foredlet fram og markedsført av engelske David Austin i 1973. Foreldre: Rosa ‘Chaucer’ x Rosa ‘Aloha’.

120-150 cm høy, gjenblomstrende buskrose med opprett vekst, greiner med røde torner, frodig mørkegrønt, blankt bladverk og store, fylte, oransjegule til aprikosgule blomster med god fruktduft. Gjenblomstrer til frosten kommer. Klimasone: H5.

  • Rosa 'Charles Austin' (Buskrose 'Charles Austin') Foto: schmid-gartenpflanzen.de

Plantebeskrivelse

120-150 cm høy, remonterende buskrose med tett, opprett vekst, greiner med rette, røde torner og ulikefinnete blad som danner et frodig, mørkegrønt, blankt bladverk som holder seg sundt og friskt.

Store (8 cm brede), fylte, oransjegule til aprikosgule blomster med god fruktduft. Blomstene sitter på lange stilker i klaser på 3-5. Remonterer (gjenblomstrer) kontinuerlig hele sommeren.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Sorten vokser godt både i tørr og fuktig jord, og trives på både kalkholdig og litt sur jord.

Rosa ‘Charles Austin’ tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområde

Rosa ‘Charles Austin’ er en vakker solitærrose som egner seg godt til planting i bed og grupper. Planteavstand i gruppe: 80 cm. Brukes også til hekker. Sorten har holdbare blomster som tåler regn uten å bli stygge, og sorten er en utmerket snittrose.

Allergifare

Det er ingen allergifare med Rosa ‘Charles Austin’.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskroser tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Den årlige vårbeskjæringen av buskroser består i at døde greiner skjæres tilbake til frisk ved og at tynne og svake greiner fjernes. Det ideelle er at 4-6 sterke greiner får bli igjen, og at det foretas en lett beskjæring av disse ned at 40-60 cm, om våren. Sorten ‘Charles Austin’ bør skjæres sterkt tilbake etter første hovedblomstring om remonteringen skal bli god og langvarig.

Formering

Rosa ‘Charles Austin’ formeres med poding.

Sykdommer

Sorten er sunn og frisk.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss