Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Chinatown’, buskrose

Rosa ‘Chinatown’

Et synonymt navn er Rosa ‘Ville de Chine’. Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Kultivarnavnet har dansk opphav.

Hjemsted/Opphav Rosa ‘Chinatown’ ble foredlet fram og markedsført av danske Poulsen i 1963. Foreldre er Rosa ‘Columbine’ og Rosa ‘Cläre Grammerstorf’. Enkelte mener at sorten er en stilkrose på grunn av sin buskete vekst og store blomster.

100-120 cm høy, gjenblomstrende buskrose med opprett, kraftig vekst, greiner med sylspisse torner, mørkegrønne, glinsende, rynkete blad og store, fylte, gule blomster med god duft. Gjenblomstrer til frosten kommer. God plante for kjølige strøk. Klimasone: H7.

  • Buskrose 'Chinatown'

  • Buskrose 'Chinatown'

Plantebeskrivelse

100-120 cm høy, gjenblomstrende (remonterende) buskrose med opprett, kraftig vekst. Greiner med kraftige, sylspisse, rette torner. Ulikefinnete blad som danner et frodig, mørkegrønt, skinnende blankt bladverk som holder seg sundt og friskt.

Store, fylte, gule blomster med svakt rosaskjær, og god duft. Blomstene kommer enkeltvis eller sitter i klaser på inntil 9. Riktblomstrende. Remonterer (gjenblomstrer) kontinuerlig til frosten kommer.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Sorten vokser godt både i tørr og fuktig jord, og trives på både kalkholdig og litt sur jord. Blomstene holder seg best i kjølige strøk på noe skyggefull plass.

Rosa ‘Chinatown’ kan plantes til klimasone H7.

Bruksområde

Rosa ‘Chinatown’ egner seg godt til planting i grupper. Planteavstand i gruppe: 80 cm. Sorten har holdbare blomster som tåler regn uten å bli stygge.  Den er en verdifull rose for norske forhold.

 Allergifare

Det er ingen allergifare med Rosa ‘Chinatown’.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskroser tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Den årlige vårbeskjæringen av buskroser består i at døde greiner skjæres tilbake til frisk ved og at tynne og svake greiner fjernes. Det ideelle er at 4-6 sterke greiner får bli igjen, og at det foretas en lett beskjæring av disse ned at 40-60 cm, om våren.

Formering

Rosa ‘Chinatown’ formeres oftest med poding.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss