Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘F. J. Grootendorst’, rød nellikrose

Rosa ‘F. J. Grootendorst’

Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Kultivarnavnet har hollandsk opphav.

Hjemsted/Opphav Rosa ‘F. J. Grootendorst’ er en Rosa rugosa-hybrid (krysning), som ble foredlet fram og markedsført av hollandske de Goey i 1918. Sorten Rosa ‘Pink Grootendorst’, med store rosa, halvfylte blomster, er en mutasjon av Rosa ‘F. J. Grootendorst’.

120-150 cm høy, gjenblomstrende buskrose med tett, opprett vekst, greiner med spisse torner, mørkegrønne, glinsende, rynkete, ulikefinnete blad og små, tettfylte, rødrosa blomster med svak duft. Klimasone: H7.

  • Rosa 'F. J. Grootendorst' (Rød nellikrose 'F. J. Grootendorst') Foto: rosen.de

Plantebeskrivelse

120-150 cm høy, remonterende buskrose med, tett, kraftig, opprett vekst, greiner med kraftige, sylspisse, rette torner, mørkegrønne, blanke, ulikefinnete, blad med 5-9 tykke, stive, sagtannete småblader med rynket bladoverflate.

Små (2-4 cm brede), tettfylte, rødrosa blomster med frynsete kronblad og svak duft. Blomsten ligner en nellikblomst. Blomstene sitter oftest i klaser på 3-7. Riktblomstrende. Svært god remontering (gjenblomstring) fra juni-september.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Sorten vokser godt både i tørr, relativt dårlig jord og godt leirholdig jord.

Rosa ‘F. J. Grootendorst’ tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområde

Rosa ‘F. J. Grootendorst’ egner seg godt til hekker og plantet i gruppe. Planteavstand i gruppe: 80-100 cm og til hekk: 60 cm. Sorten har holdbare blomster som tåler regn uten å bli stygge. Kan også brukes som klatrerose om den bindes opp.

 Allergifare

Det er ingen allergifare med Rosa ‘F. J. Grootendorst’.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskroser tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Den årlige vårbeskjæringen av buskroser består i at døde greiner skjæres tilbake til frisk ved og at tynne og svake greiner fjernes. Det ideelle er at 4-6 sterke greiner får bli igjen, og at det foretas en lett beskjæring av disse ned at 40-60 cm, om våren. Sorten kan fornyes ved kraftig skjæring ned til 15-20 cm hvert 2. eller 3. år.

Formering

Rosa ‘F. J. Grootendorst’ formeres oftest med poding.

Sykdommer

Sorten er sterk mot sykdommer.