Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Hansa’, buskrose

Rosa ‘Hansa’

Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Kultivarnavnet har hollandsk opphav.

Hjemsted/Opphav Rosa ‘Hansa’ er en rugosa-hybrid (krysning), som ble foredlet fram av hollandske Schaum & Van Tol, i 1905.

125-150 cm høy, gjenblomstrende buskrose med utbredt, bred vekst, greiner tett besatt med torner, mørkegrønne, glinsende, rynkete blad, store, tettfylte, rødlilla blomster med sterk duft og flattrykte, oransjerøde, spiselige nyper. Klimasone: H7.

  • Buskrose Moje Hammarberg (Rosa 'Moje Hammarberg')

Plantebeskrivelse

125-150 cm høy, remonterende buskrose med en utbredt, noe glissen vekst, greiner med tallrike sylspisse torner og ulikefinnete blad med 5-9 tykke, stive, sagtannete, 2,5 cm lange småblader. Bladenes overside er glinsende mørkegrønn og rynket, mens undersiden er grågrønn med tydelige nerver. Den får en gul høstfarge.

Store, tettfylte, rødlilla blomster med sterk søtlig duft, fra juni til oktober. Blomstene sitter i klaser på 3-5. Blomsterrik rose. Store, oransjerøde, sammentrykte, runde, glatte, kjøttfulle nyper.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Sorten er salttolerant, og vokser på både noe tørr jord og godt leirholdig jord.

Rosa rugosa ‘Hansatilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområde

Rosa ‘Hansa’ brukes mye i offentlige anlegg, og er en vanlig hageplante hos oss. Den egner seg godt til hekker, i grupper og i buskas. Planteavstand i gruppe: 100 cm og til hekk: 60 cm. Dens tornefulle greiner gjør den også godt egnet til å stoppe gangferdsel i grøntanlegg. Blomstene tåler godt regn.

Allergifare

Det er ingen allergifare med Rosa rugosa ‘Hansa’.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskroser tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Den årlige vårbeskjæringen av buskroser består i at døde greiner skjæres tilbake til frisk ved og at tynne og svake greiner fjernes. Det ideelle er at 4-6 sterke greiner får bli igjen, og at det foretas en lett beskjæring av disse ned at 40-60 cm, om våren.

Sorten kan fornyes ved kraftig skjæring ned til 15-20 cm hvert 2. eller 3. år.

Formering

Rosa rugosa ‘Hansa’ kan formeres med poding eller grønnstiklinger.

Sykdommer

Sorten er sunn og frisk.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss