Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Pink Robusta’, buskrose

Rosa ‘Pink Robusta’

Rosens kulturnavn er ‘KORpinrob’. Et synonymt navn er ‘The Seckford Rose’. Navnet Pink Robusta er varemerkebeskyttet. Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Kultivarnavnet har tysk opphav.

Hjemsted/Opphav Rosa rugosa ‘Pink Robusta’ er en mutasjon av sorten ‘Robusta’. Den ble foredlet fram og markedsført av tyske Reimer Kordes i 1986. Foreldre til sorten: (‘Zitronenfalter’ x ‘Cläre Grammerstorf’) x ‘Robusta’.

1150-200 cm høy, gjenblomstrende buskrose med tett, opprett vekst, greiner med torner, mørkegrønne, glinsende, rynkete blad og store, halvfylte, rosa blomster med svak duft. Klimasone: H5-6.

  • 'Pink Robusta', buskrose (Rosa rugosa'Pink Robusta') Foto: Bjørnar Eriksen

  • 'Pink Robusta', buskrose (Rosa rugosa'Pink Robusta') Foto: Bjørnar Eriksen

Plantebeskrivelse

150-200 cm høy, remonterende buskrose med, kraftig, tett opprett vekst, greiner med kvasse torner og rrynkete, mørkegrønne, blanke, ulikefinnete, blad med 5-9 tykke, stive, sagtannete småblader.

Store (10 cm brede), halvfylte, rosa blomster med svak, søtlig duft, og doble kronblad.  Blomstene sitter oftest i klaser på 3-7. Riktblomstrende. Bra remontering til frosten kommer.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Sorten vokser godt både i tørr, relativt dårlig jord og godt leirholdig jord.

Rosa rugosa ‘Pink ‘Robusta’ kan plantes til klimasone H5-6.

Bruksområde

Rosa rugosa ‘Pink Robustaer en stor busk som er populær i offentlige parker og landskapsanlegg. Den egner seg godt til hekker og plantet i grupper. Planteavstand i gruppe: 80-100 cm og til hekk: 60 cm. Sorten har holdbare blomster som tåler regn uten å bli stygge.

 Allergifare

Det er ingen allergifare med Rosa ‘Pink Robusta’.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskroser tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Den årlige vårbeskjæringen av buskroser består i at døde greiner skjæres tilbake til frisk ved og at tynne og svake greiner fjernes. Det ideelle er at 4-6 sterke greiner får bli igjen, og at det foretas en lett beskjæring av disse ned at 40-60 cm, om våren.

Sorten kan fornyes ved kraftig skjæring ned til 15-20 cm hvert 2. eller 3. år.

Formering

Rosa rugosa ‘Pink Robusta’ formeres med poding eller grønnstiklinger.

Sykdommer

Sorten er sunn og frisk.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss