Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Ritausma’ E, buskrose

Rosa rugosa ‘Ritausma’ E

Et synonymt navn er ‘Polar Ice’. Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Kultivarnavnet har litauisk opphav. Ssorten er en hybrid av Rosa rugosa (rynkerose).

Hjemsted/Opphav Rosa ‘Ritausma’ er en rugosa-hybrid (krysning), som er plantet siden 1800-tallet i Norge. Det er uklart når kultivaren så dagens lys, men kanskje ender vi hos Dr. Dzidra Akfredd-ovna Rieksta i Latvia, i 1963. I Norge er den en utvalgt eliteplante (E-plante).

150-180 cm høy, gjenblomstrende buskrose med en tett, buskaktig vekst, greiner som er tett besatt med spisse torner, grønne, rynkete blad og lysrosa, middels store, halvfylte/fylte blomster med duft. Blomstring fra juni til september. Klimasone: H6.

  • Buskrose 'Ritausma' E (Rosa 'Ritausma' E)

  • Buskrose 'Ritausma' E (Rosa 'Ritausma' E)

  • Buskrose 'Ritausma' E (Rosa 'Ritausma' E)

  • Buskrose 'Ritausma' E (Rosa 'Ritausma' E)

  • Buskrose 'Ritausma' E (Rosa 'Ritausma' E)

  • Buskrose 'Ritausma' E (Rosa 'Ritausma' E)

  • Rosa 'Ritausma' E Foto fra Ervika i Ørland kommune hos Øystein Eriksen

Plantebeskrivelse

150-180 cm høy, gjenblomstrende buskrose med svært tett, buskeformet vekst, greiner som er tett besatt med sylkvasse torner og halvblankt, lysegrønt bladverk som består av ulikefinnete blad med 5-9 sagtannete småblader. Småbladene er 2-5 cm lange, ovale eller omvendt eggformete.

Lysrosa, middels store (6-8 cm brede), halvfylte/fylte blomster med duft. Rik blomstring fra juni til oktober. Planten danner ingen nyper.

Vekstkrav og klimasone

Buskrosen ‘Ritausma’ E har små krav til vokseplassen, men den setter pris på en veldrenert jord i en dybde av 30-50 cm. Sorten trives i i både noe tørr jord og godt leirholdig jord. Trives best i full sol, men gror også godt i mer skyggete omgivelser.

Rosa rugosa ‘Ritausma’ er svært herdig, og kan plantes over det meste av landet. Den tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområde

Rosa ‘Ritausma’ egner seg godt i buskplantninger, til rosehekker og som en solitærbusk både i anlegg, hager og parker på grunn av rosens rike og lange blomstring. Anbefalt planteavstand er 1 m. Både tallrike spisse torner og dens tette vekst gjør den også egnet til et stengsel.

Det er ingen allergifare med Rosa ‘Ritausma’ E.

Allergifare

Det er ingen allergifare med Rosa ‘Ritausma’ E.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskroser tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere plante.

Den årlige vårbeskjæringen av buskroser består i at døde greiner skjæres tilbake til frisk ved, og at tynne og svake greiner fjernes. Det ideelle er at 4-6 sterke greiner får bli igjen, og at det foretas en lett beskjæring av disse ned at 40-60 cm, om våren.

Rugosa- hybrider kan fornyes ved kraftig skjæring ned til 15-20 cm hvert 2. eller 3. år. Dette gir tettere og penere busker å se til.

Formering

Rosa rugosa ‘Ritausma’ E kan formeres med poding eller ved grønnstiklinger.

Sykdommer

Sorten er sunn og frisk.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss