Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Ritausma’ E, buskrose

Rosa ‘Ritausma’ E

Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Kultivarnavnet har muligens litauisk opphav.

Hjemsted/Opphav Rosa ‘Ritausma’ E er en rugosa-hybrid (krysning). Det er uklart når kultivaren så dagens lys, men kanskje ender vi hos Rieksta i Latvia, i 1963. I Norge er den en utvalgt eliteplante (E-plante).

150-180 cm høy, gjenblomstrende buskrose med svært, tett, noe kuleformet vekst, greiner som er tett besatt med torner og mørkegrønne, rynkete blad. Svært lang blomstring med store, fylte, lysrosa blomster med duft. Ingen nyper. Klimasone: H8.

  • Buskrose 'Ritausma' E (Rosa 'Ritausma' E)

  • Buskrose 'Ritausma' E (Rosa 'Ritausma' E)

  • Buskrose 'Ritausma' E (Rosa 'Ritausma' E)

  • Buskrose 'Ritausma' E (Rosa 'Ritausma' E)

  • Buskrose 'Ritausma' E (Rosa 'Ritausma' E)

  • Buskrose 'Ritausma' E (Rosa 'Ritausma' E)

  • Rosa 'Ritausma' E Foto fra Ervika i Ørland kommune hos Øystein Eriksen

Plantebeskrivelse

150-180 cm høy, gjenblomstrende buskrose med svært tett, nærmest kuleformet vekst. Greinene er tett besatt med sylkvasse torner. Ulikefinnete blad med 5-9 sagtannete småblader. Småbladene er 2-5 cm lange, ovale eller omvendt eggformete.

Blomsterrik rose med vakre, store og fylte, lysrosa blomster med duft. Blomstringa varer fra juli til ut i oktober. Planten danner ingen nyper.

Vekstkrav og klimasone

Buskrosen ‘Ritausma’ E har små krav til vokseplassen, men den setter pris på veldrenert jord, i en dybde av 30-35 cm. Den trives i både noe tørr jord og godt leirholdig jord.  Rosen blir penest i full sol, men gror også godt i halvskygge.

Rosa ‘Ritausma’ er svært herdig, og kan plantes over det meste av landet. Den tilrås plantet til klimasone H8.

Bruksområde

Rosa ‘Ritausma’ E brukes til buskplantinger, til rosehekker og som en solitærbusk, både i anlegg og i hager, på grunn av rosens lange remontering. Anbefalt planteavstand er 1 m. Både torner og tett vekst gjør den også egner seg til stengsel til stengsel.

 Allergifare

Det er ingen allergifare med Rosa ‘Ritausma’ E.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskroser tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere plante.

Den årlige vårbeskjæringen av buskroser består i at døde greiner skjæres tilbake til frisk ved, og at tynne og svake greiner fjernes. Det ideelle er at 4-6 sterke greiner får bli igjen, og at det foretas en lett beskjæring av disse ned at 40-60 cm, om våren.

Rugosa- hybrider kan fornyes ved kraftig skjæring ned til 15-20 cm hvert 2. eller 3. år. Dette gir tettere og penere busker å se til.

Formering

Rosa ‘Ritausma’ E formeres med poding eller ved grønnstiklinger.