Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Robusta’, buskrose

Rosa rugosa ‘Robusta’

Rosens kulturnavn er ‘KORgosa’. Et synonymt navn er Kordes ‘Rose Robusta’. Navnet Robusta er varemerkebeskyttet. Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Kultivarnavnet har tysk opphav.

Hjemsted/Opphav Rosa ‘Robusta’ er en rugosa-hybrid (krysning), som ble foredlet fram av tyske Reimer Kordes i 1979. Sorten er en krysning av en frøplante og Rosa rugosa (rynkerose). ).

150-200 cm høy, gjenblomstrende buskrose med en opprett, bred, buskete vekst, greiner tett besatt med torner, rynkete, mørkegrønne, ulikefinnete blad og enkle, blodrøde blomster med svak duft. Klimasone: H5-6.

  • Rosa 'Robusta' ('Robusta', buskrose) Foto: Hesleberg.no

Plantebeskrivelse

150-200 cm høy, remonterende buskrose med opprett, bred, buskete vekst, greiner med spisse torner og rynkete, mørkegrønne, glinsende, ulikefinnete, blad med 5-9 tykke, stive, sagtannete småblader.

Store (7 cm brede), enkle, skålformete blodrøde blomster med gule pollenknapper og med svak duft, fra juni til august. Blomstene sitter i klaser på 5-10 i toppen av greinene. Sorten er blomsterrik rose og har en god gjenblomstring.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Sorten vokser godt både i tørr, relativt dårlig jord og godt leirholdig jord.

Rosa rugosa ‘Robusta’ tilrås plantet til klimasone H5-6.

 Bruksområde

Rosa rugosa ‘Robusta’ . Den egner seg godt til hekker og plantet i grupper. Planteavstand i gruppe: 80-100 cm og til hekk: 60 cm. Den kan også benyttes som en klatreplante. Sorten er god i store deler av Norge. Blomstene tåler godt regn.

Allergifare

Det er ingen allergifare med Rosa rugosa ‘Robusta’.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskroser tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Den årlige vårbeskjæringen av buskroser består i at døde greiner skjæres tilbake til frisk ved og at tynne og svake greiner fjernes. Det ideelle er at 4-6 sterke greiner får bli igjen, og at det foretas en beskjæring av disse ned at 40-60 cm, om våren.

Sorten kan fornyes ved kraftig skjæring ned til 15-20 cm hvert 2. eller 3. år.

Formering

Rosa rugosa ‘Robusta’ formeres med poding eller grønnstiklinger.

Sykdommer

Sorten er sunn og frisk.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss