Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Robusta’, buskrose

Rosa ‘Robusta’

Rosens kulturnavn er ‘KORgosa’. Et synonymt navn er Kordes ‘Rose Robusta’. Navnet Robusta er varemerkebeskyttet. Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Kultivarnavnet har tysk opphav.

Hjemsted/Opphav Rosa ‘Robusta’ er en rugosa-hybrid (krysning), som ble foredlet fram av tyske Reimer Kordes i 1979. Sorten er en krysning av en frøplante og Rosa rugosa (rynkerose). ).

150-200 cm høy, gjenblomstrende buskrose med opprett vekst, greiner tett besatt med torner, mørkegrønne, glinsende, rynkete blad og enkle, blodrøde blomster med svak duft. Klimasone: H5-6.

  • Rosa 'Robusta' ('Robusta', buskrose) Foto: Hesleberg.no

Plantebeskrivelse

150-200 cm høy, remonterende buskrose med opprett, bred, buskete vekst. Greiner som er svært tett besatt med kraftige, sylspisse, rette torner og nåletorner. Ulikefinnete, blad med 5-9 tykke, stive, sagtannete småblader.  Bladenes overside er glinsende mørkegrønn og rynket. Svært store, enkle, skålformete blodrøde blomster med gule pollenknapper, og med svak duft, fra juni til august. Blomstene sitter i klaser på 5-10 i toppen av greinene. Sorten er en blomsterrik rose og har en god gjenblomstring.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Sorten vokser godt både i tørr, relativt dårlig jord og godt leirholdig jord.

Rosa ‘Robusta’ kan plantes til klimasone H5-6.

 Bruksområde

Rosa ‘Robusta’ . Den egner seg godt til hekker og plantet i gruppe. Planteavstand i gruppe: 80-100 cm og til hekk: 60 cm. Den kan også benyttes som en klatreplante. Sorten er god i store deler av Norge.

Allergifare

Det er ingen allergifare med Rosa ‘Robusta’.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskroser tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Den årlige vårbeskjæringen av buskroser består i at døde greiner skjæres tilbake til frisk ved og at tynne og svake greiner fjernes. Det ideelle er at 4-6 sterke greiner får bli igjen, og at det foretas en beskjæring av disse ned at 40-60 cm, om våren.

Sorten kan fornyes ved kraftig skjæring ned til 15-20 cm hvert 2. eller 3. år.

Formering

Rosa ‘Robusta’ formeres med poding eller grønnstiklinger.