Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Romanze’, buskrose

Rosa ‘Romanze’

Rosens kulturnavn er ‘TANezamor’. Sortsnavnet Romanze er varemerkebeskyttet. Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Kultivarnavnet Romanze har rosen fått fra den tyske foredleren.

Hjemsted/Opphav Rosa ‘Romanze’ ble foredlet fram av det tyske firmaet Tantau Rosen, Uetersen i Tyskland, i 1985.

100-150 cm høy, gjenblomstrende buskrose med opprett, godt forgreinet vekst, mørkt, skinnende bladverk og store, fylte, rosa blomster med svak, søtlig duft. God grupperose. Klimasone: H4-5.

  • Buskrose 'Romanze' (Rosa 'Romanze')

  • Buskrose 'Romanze' (Rosa 'Romanze')

  • Buskrose 'Romanze' (Rosa 'Romanze')

  • Buskrose 'Romanze' (Rosa 'Romanze')

  • Buskrose 'Romanze' (Rosa 'Romanze')

  • Buskrose 'Romanze'

Plantebeskrivelse

100-150 cm høy, remonterende buskrose med opprett vekst, god forgreining og ulikefinnete, mørkegrønne, friske, blanke blad.

Rosa, store (6 cm brede), fylte blomster med svak, søtlig duft. Blomstene sitter enkeltvis eller i klaser med 5-15. Sorten remonterer bra med blomster fra juli til september.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»), er bra. Andre gjødselslag kan også brukes.

Rosa ‘Romanze’ tilrås plantet til klimasone H4-5.

Bruksområde

Buskroser er roser med så kraftig vekst at de danner busker, som ikke trenger støtte eller oppbinding for å holde seg oppe. De remonterende buskrosene er sorter som etter en hovedblomstring, blomstrer på nytt utover sommeren og høsten. Rosa ‘Romanze’ egner seg godt i grupper. Planteavstand i gruppe: 60-70 cm. En moderne, tysk parkrose som delvis er en klaserose, delvis en buskrose og delvis en landskapsrose.

Det er ingen allergifare med Rosa ‘Romanze’.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskrosene tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Remonterende buskroser har ofte noen greiner som vil fryse tilbake om vinteren.

Den årlige vårbeskjæringen består i at døde greiner skjæres tilbake til frisk ved og at tynne og svake greiner fjernes. Det ideelle er at 4-6 sterke greiner får bli igjen, og at det foretas en lett beskjæring av disse ned at 40-60 cm, om våren. Avblomstrede skudd bør skjæres tilbake til halvparten like etter blomstring. Dersom visne blomster fjernes etter hvert, vil det gi en rikere blomstring og bedre remontering (gjenblomstring).

Formering

Sorten formeres oftest med poding (okulasjon).

Sykdommer

Sorten er sunn og frisk.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss