Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Schneezwerg’, buskrose

Rosa ‘Schneezwerg’

Synonyme navn Rosa rugosa ‘Schneezwerg’ og Rosa ‘Snow Dwarf’. Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Kultivarnavnet har tysk opphav.

Hjemsted/Opphav Rosa ‘Schneezwerg’ er en rugosa-hybrid (krysning), som ble foredlet fram av tyske Lambert i 1912.

150-170 cm høy, gjenblomstrende buskrose med opprett, tett vekst, greiner tett besatt med torner, mørkegrønne, glinsende, rynkete blad, halvfylte, kritthvite blomster med svak duft og røde nyper. Klimasone: H7.

  • Rósa 'Schneezwerg'.

Plantebeskrivelse

150-170 cm høy, remonterende buskrose med opprett, tett vekst. Greiner som er tett besatt med kraftige, sylspisse, rette torner og nåletorner. Ulikefinnete, læraktige blad med 5-9 tykke, stive, sagtannete småblader.  Bladenes overside er glinsende mørkegrønn og rynket. Middels store, halvfylte, kritthvite blomster med gult senter og svak duft, fra juni til oktober. Blomstene sitter i klaser på 3-4. Blomsterrik rose. Store, røde nyper.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Sorten vokser godt på både noe tørr jord og godt leirholdig jord, og den tåler en del skygge.

Rosa ‘Schneezwerg’ kan plantes til klimasone H7.

Bruksområde

Rosa ‘Schneezwerg’ brukes i offentlige anlegg. Den egner seg godt til hekker. Planteavstand til hekk: 60 cm. Dens tornefulle greiner gjør den også godt egnet til å stoppe gangferdsel i grøntanlegg.

Allergifare.

Det er ingen allergifare med Rosa ‘Schneezwerg’.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskroser tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Den årlige vårbeskjæringen av buskroser består i at døde greiner skjæres tilbake til frisk ved og at tynne og svake greiner fjernes. Det ideelle er at 4-6 sterke greiner får bli igjen, og at det foretas en lett beskjæring av disse ned at 40-60 cm, om våren.

Sorten kan fornyes ved kraftig beskjæring ned til 15-20 cm hvert 2. eller 3. år.

Formering

Rosa ‘Schneezwerg’ formeres med poding eller grønnstiklinger.