Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Schneezwerg’, buskrose

Rosa rugosa ‘Schneezwerg’

Synonyme navn Rosa ‘Snow Dwarf’ og Rosa ‘Snowdwarf’. Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Kultivarnavnet er etter den tyske foredleren.

Hjemsted/Opphav Rosa ‘Schneezwerg’ er en rugosa-hybrid (krysning), som ble foredlet fram av tyske Lambert i 1912. Foreldre: Rosa rugosa frøplante.

150-170 cm høy, gjenblomstrende buskrose med opprett, tett vekst, tornerike greiner, mørkegrønne, glinsende, rynkete blad, halvfylte, kritthvite blomster med sterk duft og røde nyper. Klimasone: H7.

  • Rosa rugosa 'Schneezwerg' (Buskrose 'Schneezwerg') Foto: lens-roses.com

Plantebeskrivelse

150-170 cm høy, remonterende buskrose med opprett, tett vekst, greiner tett besatt med kraftige, sylspissete torner og ulikefinnete, læraktige blad med 5-9 tykke, stive, sagtannete småblader.  Bladenes overside er glinsende mørkegrønn og rynket.

Middels store (7 cm brede), halvfylte, kritthvite blomster med gult senter og en sterk, søtlig, krydret duft, fra juni til oktober. Blomstene sitter i klaser på 3-4. Blomsterrik rose. Store, røde nyper.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Sorten vokser godt på både noe tørr jord og godt leirholdig jord, og den tåler en del skygge.

Rosa rugosa ‘Schneezwerg’ tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområde

Rosa rugosa ‘Schneezwerg’ plantes mye i offentlige anlegg. Den egner seg godt til hekker. Planteavstand til hekk: 60 cm. Dens tornefulle greiner gjør den også godt egnet til å stoppe gangferdsel i grøntanlegg.

Allergifare.

Det er ingen allergifare med Rosa rugosa ‘Schneezwerg’.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskroser tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Den årlige vårbeskjæringen av buskroser består i at døde greiner skjæres tilbake til frisk ved og at tynne og svake greiner fjernes. Det ideelle er at 4-6 sterke greiner får bli igjen, og at det foretas en lett beskjæring av disse ned at 40-60 cm, om våren.

Sorten kan fornyes ved kraftig beskjæring ned til 15-20 cm hvert 2. eller 3. år.

Formering

Rosa rugos ‘Schneezwerg’ kan formeres med poding eller grønnstiklinger.

Sykdommer

Rosen er sunn og frisk.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss