Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Westerland’, buskrose

Rosa ‘Westerland’

Rosens kulturnavn er ‘KORwest’. Et synonymt navn er Rosa ‘Korlawe’. Navnet Westerland er varemerkebeskyttet. Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Kultivarnavnet Westerland har rosen fått fra sin tyske foredler.

Hjemsted/Opphav Rosa ‘Westerland’ ble foredlet fram av det tyske firmaet Kordes og er markedsført siden 1969. Foreldre: ‘Friedrich Wörlein’ x ‘Circus’.

100-120 cm høy, gjenblomstrende buskrose med opprett, åpen vekst, mørkt, skinnende bladverk og store, tettfylte, oransjegule blomster med rosa skjær og en sterk fruktduft. Klimasone: H5.

  • Rosa 'Westerland' (Buskrose 'Westerland') Foto: rosen.de

Plantebeskrivelse

100-120 cm høy, remonterende buskrose med god forgreining og åpen vekst. Lange, opprette, tornete greiner. Ulikefinnete, skinnende, mørkt grønne blad med store småblader.

Oransjegule, store (11 cm brede), tettfylte blomster med rosa skjær og bølgende kronblader, som har en og sterk fruktduft. Blomstene sitter i klaser med 5-10 i toppen av lange skudd. Sorten remonterer godt med blomster fra juli til september.

Vekstkrav og klimasone

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i leirjord. Roser bør gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»), er bra. Andre gjødselslag kan også brukes.

Rosa ‘Westerland’ tilrås plantet til klimasone H5.

 Bruksområde

Buskroser er roser med så kraftig vekst at de danner busker, som ikke trenger støtte eller oppbinding for å holde seg oppe. De remonterende buskrosene er sorter som etter en hovedblomstring, blomstrer på nytt utover sommeren og høsten. Rosa ‘Westerland’ egner seg godt som frittstående,til hekk eller i gruppe. Planteavstand i gruppe: 70-80 cm. Kan også bindes opp og brukes som klatrerose.

Det er ingen allergifare med Rosa ‘Westerland’.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskrosene tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Remonterende buskroser har ofte noen greiner som vil fryse tilbake om vinteren.

Den årlige vårbeskjæringen består i at døde greiner skjæres tilbake til frisk ved og at tynne og svake greiner fjernes. Det ideelle er at 4-6 sterke greiner får bli igjen, og at det foretas en lett beskjæring av disse ned at 40-60 cm, om våren. Avblomstrede skudd bør skjæres tilbake til halvparten like etter blomstring. Dersom visne blomster fjernes etter hvert, vil det gi en rikere blomstring og bedre remontering (gjenblomstring).

Formering

Sorten formeres oftest med poding (okulasjon).

Sykdommer

Sorten er sunn og frisk.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss