Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Captain Samuel Holland’, kanadisk klatrerose

Rosa kordesii ‘Captain Samuel Holland’

Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Sortsnavnet er etter hollenderen Captain Samuel Holland (1717-1801), som var oppsynsmann i Canada og som blant annet kartla området Prince Edward Island. Blant kanadiske roser hører sorten til Explorer-serien.

Hjemsted/Opphav Rosa kordesii ‘Captain Samuel Holland’ er en kordesii-hybrid (krysning), som ble foredlet fram av kanadiske Dr. Felicitas Svejda i 1981, og sorten ble introdusert i 1990. Foreldre: ‘Kordesii’ x (‘Red Dawn’ x ‘Suzanne’).

150-200-300 cm høy, remonterende kanadisk klatrerose med en slyngende vekst, inntil 2 m lange, tornete greiner og mørkegrønne, blanke blad. Røde, middel store, halvfylte blomster med en svak, moskusaktig duft. God remontering. Klimasone: H7.

  • Rosa kordesii 'Kaptain Samuel Holland ' (Klatrerose 'Kaptain Samuel Holland') Foto: highcountryroses.com

Kort beskrivelse av gruppen kanadiske roser

De kanadiske rosesortene er alle sammensatte hybrider (krysninger), og foredlingsarbeidet ble utført av kanadiske forskere. Mye av foredelingen tok utgangspunkt i de såkalte Kordesii-hybridene som var utviklet av det tyske firmaet Kordes & Søhne på 1950- og 1960-tallet. Rosa kordesii var en ny tetraploid rose som kunne krysses med moderne roser. Kanadieren Dr. Felicitas Svejda, i Canada, krysset kanadiske roser med Kordesii-hybrider i 1970- og 1980-åra, og fikk fram nye hybrider som dannet grunnlaget for «Canadian Explorer series» for roser, nærmere bestemt Explorer-serien og Parkland-serien.

Tanken bak prosjektet var å få fram nye rosesorter med god vinterherdighet, rik gjenblomstring, god sykdomsresistens og få fram nye sorter som kan vokse på egen rot. Alle er robuste, lettstelte roser. Det er variasjon i duft blant sortene.

Explorer-serien er alle hybrider (krysninger) hvor en foreldreart er Rosa rugosa (rynkerose) eller Rosa kordesii (Kordesi-rose). Men flere andre arter og sorter er med i foredlingen i serien.

Parkland-serien er utviklet mest fra en innfødt art, prærierose (Rosa arkansana), på grunn av god herdighet. Men også andre rosearter og sorter en med i foredlingen.

Plantebeskrivelse av Rosa kordesii ‘Captain Samuel Holland’

150-200 cm høy, remonterende klatrerose med kraftig, slyngende vekst, inntil 2 m lange, tornete greiner og mørkegrønne, blanke blad.

Røde, middels store (7 cm brede), fylte blomster med en svak, moskusaktig duft. Blomstene sitterofte i klaser med 8-10 blomster. Remonterer godt fra juni til frosten.

Vekstkrav og klimasone

Klatreroser trives best i minst 60 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord på en solrik plass. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i ren leirjord. Klatreroser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»). Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker) hos noen rosetyper.

Rosa kordesii ‘Captain Samuel Holland’ tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Rosa kordesii ‘Captain Samuel Holland’ er en vakker klatreplante, som må ha oppbinding av de lange greinene. Blomstene tåler godt regn.

Allergifare

Det er ingen allergifare med roser.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskroser tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Den årlige vårbeskjæringen av buskroser består i at døde greiner skjæres tilbake til frisk ved og at tynne og svake greiner fjernes. Det ideelle er at 4-6 sterke greiner får bli igjen, og at det foretas en lett beskjæring av disse ned at 40-60 cm, om våren.

Formering

Rosa kordesii ‘Captain Samuel Holland’ formeres med stiklinger.

Sykdommer

Sorten er sterk mot stråleflekk og mjøldogg.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss