Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Cornelia’, moskusrose

Rosa moschata ‘Cornelia’

Slektsnavnet Rosa er et latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Sorten tilhører moskusrosegruppen (Moscata-gruppen) i roseslekta. Moskusrosene er hybrider (krysninger) som har sitt opphav mest fra arter i Kina og India. Alle moskusroser er remonterende, vakre, blomsterrike, velduftende roser med lang blomstringstid og som er sunne og friske og som krever lite stell og vedlikehold.

Hjemsted/Opphav Rosa moschata ‘Cornelia’ ble foredlet fram av den britiske pastoren Joseph Hardwick Pemberton, i 1925. Foreldre er ukjent.

120-150 cm høy, gjenblomstrende buskrose med opprett, åpen vekst, glatte, nesten tornefrie greiner, mørkegrønne ulikefinnete blad og gulrosa, små til middels store, fylte blomster med sterk, moskusaktig, søtlig duft. Svært blomsterik. Klimasone: H3-4.

  • Rosa moschata 'Cornelia' (Moskusrose 'Cornelia') Foto: lens-roses.com

Plantebeskrivelse

120-150 cm høy, remonterende buskrose med opprett, åpen vekst, glatte, nesten tornefrie greiner og mørkegrønne, ulikefinnete blad.

Gulrosa, små (5 cm brede), halvfylte blomster med en sterk, moskusaktig, søtlig duft. Blomstene sitter i store klaser med minst 25 blomster. Sorten remonterer godt.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»), er bra. Andre gjødselslag kan også brukes. Sorten tåler noe skygge.

Rosa moschata ‘Cornelia’ tilrås plantet til klimasone H3-4.

Bruksområder

Buskroser er roser med så kraftig vekst at de danner busker, som ikke trenger støtte eller oppbinding for å holde seg oppe. De remonterende buskrosene er sorter som etter en hovedblomstring, blomstrer på nytt utover sommeren og høsten. Rosa moschata ‘Cornelia’ er en vakker solitærrose, som plantes en del som hekk, og som egner seg godt i grupper og bed. Dersom sorten brukes som klatrerose må den festes til et espalier el.l. God snittblomst.

Allergifare

Det er ingen allergifare med roser. Men blomstenes intense duft kan lage vansker for personer som sliter med duftoverfølsomhet.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskrosene tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Remonterende buskroser har ofte noen greiner som vil fryse tilbake om vinteren. Den årlige vårbeskjæringen består i at døde greiner skjæres tilbake til frisk ved og at tynne og svake greiner fjernes. Det ideelle er at 4-6 sterke greiner får bli igjen, og at det foretas en lett beskjæring av disse ned at 40-60 cm. Avblomstrede skudd bør skjæres tilbake til halvparten like etter blomstring. Dersom visne blomster fjernes etter hvert, vil det gi en rikere blomstring og bedre remontering (gjenblomstring).

Formering

Sorten formeres mest med stiklinger.

Sykdommer

Sorten er sunn og frisk, men er noe utsatt for mjøldogg.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss