Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Crystal Palace’, klaserose

Rosa ‘Crystal Palace’

Kultivarenavn: ‘POUllrek’. Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Kultivarnavnet ‘Crystal Palace’ har dansk opphav.

Hjemsted/Opphav Rosa ‘Crystal Palace’ er en hybrid (krysning), som ble introdusert av det danske firmaet Poulsen Roser A/S, i 1996. Sorten ble foredlet fram av L. Pernille og Mogens Olesen, i Danmark i 1988.

60-70 cm høy, opprett klaserose med en kompakt vekstform, mørkegrønne blad og gulhvite, fylte blomster med middels duft. Blomstrer lenge utover sesongen. Klimasone: H4.

  • Rosa 'Crystal Palace' (Klaserose 'Crystal Palace') Foto: parksidenursery.co.uk

Plantebeskrivelse

60-70 cm høy, opprett klaserose med en kompakt vekst, mørkegrønt, blankt bladverk.

Velformete, gulhvite/guloransje, 6 cm brede blomster med en svak fruktduft, som sitter klaser på 3-5 blomster. Svært blomsterrik. God remontering utover høsten.

Vekstkrav og klimasone

Klaseroser trives best i minst i en 50 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord på en solrik, vindskjermet plass. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i ren leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»). Andre gjødselslag kan også brukes.

Rosa ‘Crystal Palace’ tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Klaseroser kan med fordel plantes flere sammen i en gruppe, med en planteavstand på 40-50 cm. Planting i gruppe gir ofte en bedre fargeeffekt. Sorten er en god terasserose som egner seg i kar og krukker (patiorose).

Allergifare

Det er ingen allergifare med klaseroser.

Beskjæring

Klaseroser må beskjæres årlig om våren, helst etter at faren for nattefrost er over. Roseplanten skjæres ned til 15-20 cm. Først fjernes alle døde greiner. Delvis døde greiner skjæres deretter tilbake til frisk ved. Svært tynne skudd fjernes helt. Skudd med grovere torner som kommer fra under podestedet, såkalte villskudd, må fjernes helt. Helst bør de rives av, da vil de ikke vokse ut på nytt. Utover sommeren når visne blomster kommer til syne, bør disse helst klippes bort. Dette vil gi en bedre og lengre blomstring (remontering).

Formering

Klaseroser formeres med poding, det vil si ved okulasjon (knoppoding) på en egnet grunnstamme.

Sykdommer og skadedyr

Sorten ‘Crystal Palace’ er noe utsatt for soppsykdommen stråleflekk.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss