Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Dame de Coeur’, stilkrose

Rosa 'Dame de Coeur'

Synonyme navn er ‘Dama di Cuori’, ‘Herz-Dame’, ‘Queen og Hearts’ «Hjerterdame» og «Red Peace». Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Kultivarnavnet ‘Dame de Coeur’ stammer fra den tyske foredleren.

Hjemsted/Opphav Stilkrosen ‘Dame de Coeur’ er en hybrid (krysning), som ble foredlet fram av belgiske Lens i 1958.

80-90 cm høy stilkrose med opprett vekst, mørkegrønne, halvblanke blad og store, fylte, kirsebærrøde blomster med svak duft. Lang blomstring. God snittrose. Klimasone: H4.

  • 'Dame de Coeur', stilkrose (Rosa 'Dame de Coeur')

Plantebeskrivelse

80-90 cm høy stilkrose med opprett, vekst og litt mørke, grønne, halvblanke blad. Store, fylte, kirsebærrøde blomster, som holder godt på fargen. Blomsten har en svak, søtlig duft. De velformete blomstene kommer enten enkeltvis eller i klaser med inntil 4 blomster, på lange sterke stilker. ‘Dame de Coeur’’ er ikke særlig riktblomstrende, men den blomstrer fra juni til september.

Vekstkrav og klimasone

Stilkroser trives best i minst 50 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord på en solrik, vindskjermet plass. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i ren leirjord. Stilkroser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»). Andre gjødselslag kan også brukes.

Stilkrosen ‘Dame de coeur’ tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområde

Stilkroser kan med fordel plantes flere sammen i en gruppe, med en planteavstand på 40-50 cm. Planting i gruppe gir ofte en bedre fargeeffekt. ‘Dame de Coeur’ er en populær hagerose som egner seg godt i bed, og den er en god snittrose. Blomstene tar skade av langvarig regn.

Allergifare

Det er ingen allergifare med ‘Dame de Coeur’.

Beskjæring

Stilkroser må beskjæres årlig om våren, ned til 15-20 cm. Først fjernes alle døde greiner. Delvis døde greiner skjæres deretter ned til frisk ved. Svært tynne skudd fjernes helt. Skudd med grovere torner som kommer fra under podestedet, såkalte villskudd, må fjernes helt. Helst bør de rives av, da vil de ikke vokse opp på nytt. Utover sommeren når visne blomster kommer til syne, bør disse helst klippes bort. Dette vil gi en bedre og lengre blomstring (remontering).

Formering

Stilkroser formeres med poding, mest okulasjon (knoppoding).

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss