Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘David Thompson’, kanadisk buskrose

Rosa rugosa ‘David Thompson’

Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Sorten er oppkalt etter britiske David Thompson (1770-1857), en berømt geograf og oppdager. Blant kanadiske buskroser hører sorten til Explorer-serien.

Hjemsted/Opphav Rosa rugosa ‘David Thompson’ er en rugosa-hybrid (krysning), som ble foredlet fram av kanadiske Dr. Felicitas Svejda i 1979. Foreldre: ‘Schneezwerg’ x ‘Fru Dagmar Hastrup’.

100-200 cm høy, remonterende kanadisk buskrose med en opprett, bred vekst, greiner tett besatt med spisse torner, halvblanke, grønne, rynkete blad og middels store, fylte, purpurosa blomster med en sterk, søtlig duft. God remontering. Klimasone: H7.

  • Rosa rugosa 'David Thompson' (Buskrose 'David Thomson') Foto: quebec-horticole.ca

Kort beskrivelse av kanadiske roser

De kanadiske rosesortene er alle sammensatte hybrider (krysninger), og foredlingsarbeidet ble utført av kanadiske forskere. Mye av foredelingen tok utgangspunkt i de såkalte Kordesii-hybridene som var utviklet av det tyske firmaet Kordes & Søhne på 1950- og 1960-tallet. Rosa kordesii var en ny tetraploid rose som kunne krysses med moderne roser. Kanadieren dr. Felicitas Svejda, i Ottawa og Quebec, krysset kanadiske roser med Kordesii-hybrider i 1970- og 1980-åra, og fikk fram nye hybrider som dannet grunnlaget for «Canadian Explorer series» for roser, nærmere bestemt Explorer-serien og Parkland-serien.

Tanken bak prosjektet var å få fram nye rosesorter med god vinterherdighet, rik gjenblomstring, god sykdomsresistens og stiklingsformering av sorter som kan vokse på egen rot. Alle er robust, lettstelte roser. De fleste sorter har en svak duft.

Explorer-serien er alle hybrider (krysninger) hvor en foreldreart er Rosa rugosa (rynkerose) eller Rosa kordesii (Kordesi-rose). Men flere andre arter og sorter er med i foredlingen i serien.

Parkland-serien er utviklet mest fra en innfødt art prærierose (Rosa arkansana), på grunn av god herdighet. Men også andre rosearter og sorter en med i foredlingen.

Plantebeskrivelse av Rosa rugosa ‘David Thompson’

120-150 cm høy, remonterende buskrose med en opprett, bred vekst, greiner tett besatt med spisse torner og halvblanke, grønne, rynkete blad.

Purpurrosa, middels store (7 cm brede), halvfylte blomster med en sterk, søtlig duft. Blomstene sitter i kortstilkete klaser med 3-7 blomster. Blomsterrik med god remontering.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 50-60 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord på en solrik plass. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i ren leirjord. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»). Andre gjødselslag kan også brukes. Sorten trives best i god jord.

Rosa rugosa ‘David Thompson’ tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Rosa rugosa ‘David Thompson’ er en vakker solitærplante, som plantes som hekk, i bed og grupper. Blomstene tåler godt regn.

Allergifare

Det er ingen allergifare med roser. Men blomstens duft kan plage personer med duftoverfølsomhet.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskrosene tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Remonterende buskroser har ofte noen greiner som vil fryse tilbake om vinteren. Den årlige vårbeskjæringen består i at døde greiner skjæres tilbake til frisk ved og at tynne og svake greiner fjernes. Det ideelle er at 4-6 sterke greiner får bli igjen, og at det foretas en lett beskjæring av disse ned at 40-60 cm, om våren. Avblomstrede skudd bør skjæres tilbake til halvparten like etter blomstring. Dersom visne blomster fjernes etter hvert, vil det gi en rikere blomstring og bedre remontering (gjenblomstring).

Formering

Rosa rugosa ‘David Thompson’ formeres mest med stiklinger.

Sykdommer

Sorten er svært motstandsdyktig mot stråleflekk og mjøldogg.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss