Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Dornrøschen’, buskrose

Rosa ‘Dornrøschen’

Synonyme navn er ‘Belleau Bois Dormant’ og ‘Sleeping Beauty’. Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Kultivarnavnet har tysk opphav.

Hjemsted/Opphav Rosa ‘Dornrøschen’ er en hybrid (krysning), som ble foredlet fram av det tyske firmaet W. Kordfes ‘Søhne, i 1960.

80-100 cm høy, gjenblomstrende buskrose med opprett, buskete vekst, tornerike greiner, halvblanke, grønne, ulikefinnete blad og store, fylte, rosa blomster med sterk duft. Klimasone: H5-6.

  • Rosa 'Dornrøschen' (Buskrose 'Dornrøschen') Foto: lundebygartneri.no

Plantebeskrivelse

80-100 cm høy, remonterende buskrose med en opprett, buskete vekst, greiner med mange torner, grønne, halvblanke, ulikefinnete blad med 5-9 tykke, stive, sagtannete, 2,5 cm lange småblader.

Rosa, store (12-15 cm brede), fylte blomster med sterk duft, som sitter i klaser. Remontering fra juni til september. Blomsterrik rose.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Sorten trives godt i dyp, humusrik jord.

Rosa ‘Dornrøschen’ tilrås plantet til klimasone H5-6.

Bruksområder

Rosa ‘Dornrøschen’ er en vakker solitærrose, som også egner seg godt i grupper i bed og i litt dype krukker og kasser. God snittblomst.

Allergifare

Det er ingen allergifare med Rosa ‘Dornrøschen.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskroser tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Den årlige vårbeskjæringen av buskroser består i at døde greiner skjæres tilbake til frisk ved og at tynne og svake greiner fjernes. Det ideelle er at 4-6 sterke greiner får bli igjen, og at det foretas en lett beskjæring av disse ned at 50-60 cm, om våren.

Formering

Rosa ‘Dornrøschen’ formeres mest med poding.

Sykdommer

Sorten er noe utsatt for soppsykdommene stråleflekk og roserust.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss