Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Europeana’, klaserose

Rosa ‘Europeana’®

Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Kultivarnavnet Europeana har belgisk opphav.

Hjemsted/Opphav Klaserosen ‘Europeana’ er en hybrid (krysning), mellom ‘Ruth Leuwerik’ og ‘Rosemary Rose’, og som ble foredlet fram av de Ruiter, Belgia i 1963.

60-70 cm høy klaserose med en utbredt, åpen vekst. Blanke blad, som først blir rødbrune, siden mørkegrønne. Middels store, fylte, mørkt røde blomster uten duft, i store klaser. Bra remontering. Klimasone: H5 (6).

  • 'Europeana', klaserose

  • 'Europeana', klaserose

Plantebeskrivelse

60-70 cm høy, livskraftig klaserose, med en åpen og utbredt vekst. Blanke blad som først blir rødbrune, siden mørkegrønne. Middels store, fylte, mørkt karmosinrøde blomster uten duft i flattoppete klaser med 10-30 blomster. Lang blomstringstid.

Vekstkrav og klimasone

Klaseroser trives best i minst 50 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord på en solrik, helst vindbeskyttet plass. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i ren leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»). Andre gjødselslag kan også brukes.

Rosa ‘Europeana’ tilrås plantes til klimasone H5 (6).

Bruksområder

Klaseroser kan med fordel plantes flere sammen i en gruppe, med en planteavstand på 40-50 cm. Planting i gruppe gir ofte en bedre fargeeffekt. Men blomstenes rødfarge kan være vanskelig å kombinere med andre. Siden blomstene tåler mye regn uten å bli stygge, er plantet langs kysten til Nordland.

Allergifare

Det er ingen allergifare med klaserosen ‘Europeana’.

Beskjæring

Klaseroser må beskjæres årlig om våren, ned til 15-20 cm.. Først fjernes alle døde greiner. Delvis døde greiner skjæres deretter tilbake til frisk ved. Svært tynne skudd fjernes helt. Skudd med grovere torner som kommer fra under podestedet, såkalte villskudd, må fjernes helt. Helst bør de rives av, da vil de ikke vokse ut på nytt. Utover sommeren når visne blomster kommer til syne, bør disse helst klippes bort. Dette vil gi en bedre og lengre blomstring (remontering).

Formering

Klaseroser formeres oftest med poding, det vil si ved okulasjon (knoppoding) på en egnet grunnstamme.

Sykdommer og skadedyr

‘Europeana’ er en sunn og frisk rose, som er noe utsatt for mjøldogg og stråleflekk. Begge er soppsykdommer som kan skjemme bladverket, men planten dør ikke av soppene.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss