Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Fellowship’, klaserose

Rosa ‘Fellowship’

Rosens kulturnavn er ‘HARwelcome’. Et synonymt navn er Livin Easy. Navnet Fellowship er varemerkebeskyttet. Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Kultivarnavnet Fellowship har rosen fått fra sin engelske foredler.

Hjemsted/Opphav Klaserosen ‘Fellowship’ er en hybrid (krysning), som ble foredlet fram av det engelske firmaet Harkness i 1992. Foreldreplantene til sorten er ‘Southampton’ og Remember Me.

70-80 cm høy, frodig og frisk klaserose med blanke, mellomgrønne blad og store, fylte, oransje/aprikosfargete blomster uten duft. God i masseplantinger. Klimasone: H4.

  • Klaserosa 'Fellowship'

  • Klaserose 'Fellowship'

  • Klaserose 'Fellowship'

  • Klaserose 'Fellowship'

Plantebeskrivelse

70-80 cm høy, frisk og frodig klaserose med middels sterk vekst. Bladene er mellomgrønne, blanke og sunne. Planten har spisse pigger overalt rundt greinene. Blomstene er 10 cm brede, fylte, skinnende blekt oransje eller aprikosfarget, uten duft. De tykke, solide kronbladene er lett bølget og skjoldformet (de har små, spisse tupper). Blomstene, som sitter 3-7 sammen i klaser, åpner seg lett koppformet, og de får karmosinrøde kanter etter hvert som de eldes.  Sorten remonterer (gjenblomstrer) raskt og godt.

Vekstkrav og klimasone

Klaseroser trives best i minst 50 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord på en solrik, vindskjermet plass. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i ren leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»). Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker) hos noen rosetyper.

Rosa ‘Fellowship’ kan plantes til klimasone H4.

Bruksområde

Fellowship’ er en iøynefallende klaserose, som er spesielt god i masseplantinger, men som er en mye brukt hagerose hos oss. Planteavstand: 40-50 cm. Planting i gruppe gir ofte en bedre fargeeffekt. . Den vokser godt i en rekke klimatyper. Sorten anses som en av 1990-årenes beste klaseroser

Allergifare

Det er ingen allergifare med ‘Fellowship’.

Beskjæring

Klaseroser må beskjæres årlig om våren, ned til 15-20 cm. Først fjernes alle døde greiner. Delvis døde greiner skjæres deretter ned til frisk ved. Svært tynne skudd fjernes helt. Skudd med grovere torner som kommer fra under podestedet, såkalte villskudd, må fjernes helt. Helst bør de rives av, da vil de ikke vokse opp på nytt. Utover sommeren når visne blomster kommer til syne, bør disse helst klippes bort. Dette vil gi en bedre og lengre blomstring (remontering).

Formering

Klaseroser formeres med poding, mest okulasjon (knoppoding).

Sykdommer

Sorten er sterk mot soppsykdommer.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss