Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Frau Karl Druschki’ , remotantrose

Rosa ‘Frau Karl Druschki’

Synonyme navn er snødronningen, ‘Reine des Neiges’ og ‘Snow Queen’. Slektsnavnet Rosa er et latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Frau Karl Druschki var fruen til en president i den tyske roseforeningen. Sorten hører med til gruppen historiske roser i Norge, og innen roseslekta tilhører den gruppen remotantroser, som er en rosegruppe med utgangspunkt i Bourbonroser, Portlandroser og kinaroser.

Hjemsted/Opphav Rosa ‘Frau Karl Druschki’ ble foredlet fram av tyskeren Peter Lambert (1859-1939), i 1901. Foreldre: ‘Merveille de Lyon’ x ‘Mme Caroline Testout’.

120-150 cm høy, gjenblomstrende buskrose med opprett vekst, tornete greiner, mørkegrønne, ulikefinnete blad og hvite, fylte, store blomster uten duft. Klimasone: H5.

Plantebeskrivelse

120-150 cm høy, remonterende buskrose med opprett vekst, tornete greiner, mørkegrønne, ulikefinnete blad, med 5-9 eggformete, sagtannete småblad.

Hvite, store (12 cm brede), fylte blomster uten duft. Blomsterknoppene er rødflammet. Blomstene ligner stilkroseblomster. Sorten remonterer godt. Av og til dannes røde nyper om høsten.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i ren leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»), er bra. Andre gjødselslag kan også brukes.

Rosa ‘Frau Karl Druschki’ tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Buskroser er roser med så kraftig vekst at de danner busker, som ikke trenger støtte eller oppbinding for å holde seg oppe. De remonterende buskrosene er sorter som etter en hovedblomstring, blomstrer på nytt utover sommeren og høsten. Blostene tåler dårlig regn. Sorten er en vakker solitærplante, og den egner seg godt i grupper, bed og i krukker og kasser. God snittblomst.

Allergifare

Det er ingen allergifare med sorten.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskrosene tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Remonterende buskroser har ofte noen greiner som vil fryse tilbake om vinteren.

Den årlige vårbeskjæringen består i at døde greiner skjæres tilbake til frisk ved og at tynne og svake greiner fjernes. Det ideelle er at 4-6 sterke greiner får bli igjen, og at det foretas en lett beskjæring av disse ned at 40-60 cm. Avblomstrede skudd bør skjæres tilbake til halvparten like etter blomstring. Dersom visne blomster fjernes etter hvert, vil det gi en rikere blomstring og bedre remontering (gjenblomstring).

Formering

Sorten formeres mest med poding (okulasjon).

Sykdommer

Sorten er sunn og frisk.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss