Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Friendship Forever’, klaserose

Rosa x ‘Friendship Forever’™ Plant’n’Relax®

Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Sorten fikk sitt navn under World Rose Convention 2018 i København, i Danmark. Plant'n'Relax® er en ny serie med vakre hageroser som er utviklet av den danske roseforedleren Rosa Eskelund, gjennom sitt firma Roses Forever. Rosene er blitt testet både i Nederland og Danmark siden 2004. Sortene i denne serien er alle sunne og friske hageroser, med remonterende blomstring fra juni til september/oktober og alle tilrås plantet til kilimasone H4. Flere av sortene egner seg til dyrking i potter og kar. Rosene blir produsert i Norge.

Hjemsted/Opphav Rosa x ‘Friendship Forever’™ er en hybrid (krysning), som ble foredlet fram av det danske firmaet Roses Forever, ved Rosa Eskelund i Danmark, i 2018..

50-80 cm høy, remonterende, godt forgreinet klaserose med en utbredt vekst, tornete greiner, mørkegrønne, blanke blad og små, halvfylte, knallrøde, blomster nesten uten duft. Svært blomsterrik. Blomstrer fra juni til frosten kommer. Klimasone: H4.

  • Rosa x ‘Friendship Forever'™ Plant’n’Relax® (Klaserose ‘Friendship Forever’™) Foto: plantetorvet.dk

Plantebeskrivelse

50-80 cm høy, remonterende, god forgreinet klaserose med en utbredt vekst, tornete greiner og mørkegrønne, blankte blad. Nye skudd er bronserøde.

Store (10 cm brede), fylte, velformete, varmt gule blomster med en god, behagelig duft. Det sitter mange blomster på hver grein. Rik blomstring fra sist i juni til frosten kommer.

Vekstkrav og klimasone

Klaseroser trives best i minst 40-50 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord på en solrik, vindskjermet plass. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i ren leirjord. Roser bør gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli i nedbørrike strøk, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»). Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker).

Rosa x ‘Friendship Forever’™ tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Klaseroser kan med fordel plantes flere sammen i en gruppe, med en planteavstand på 40-50 cm. Planting i gruppe gir ofte en bedre fargeeffekt.Rosa x ‘Friendship Forever’™ er en moderne klaserose som er en vakker solitærrose og egner seg i bed og grupper, til klipte og frie hekker og kasser og i dype kar. Blomstene tåler bra med regn uten å ta skade.

Allergifare

Det er ingen allergifare med roser med tanke på pollen. Men duften av blomstene kan skape vansker for personer med duftoverfølsomhet.

Beskjæring

Klaseroser må beskjæres årlig om våren, ned til 15-20 cm. Først fjernes alle døde greiner. Delvis døde greiner skjæres deretter ned til frisk ved. Svært tynne skudd fjernes helt. Skudd med grovere torner som kommer fra under podestedet, såkalte villskudd, må fjernes helt. Helst bør de rives av, da vil de ikke vokse opp på nytt. Utover sommeren når visne blomster kommer til syne, bør disse helst klippes bort. Dette vil gi en bedre og lengre blomstring (remontering).

Formering

Klaseroser formeres med poding, det vil si ved okulasjon (knoppoding) på en egnet grunnstamme.

Sykdommer

Sorten er sunn og frisk.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss