Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Friesia’, klaserose

Rosa ‘Friesia’

Rosens kulturnavn er ‘KORresia’. Et synonymt navn er Sunsprite. Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Kultivarnavnet Friesia har rosen fått fra sin tyske foredler.

Hjemsted/Opphav Klaserosen ‘Friesia’ er en hybrid (krysning), som ble foredlet fram av det tyske firmaet W. Kordes’ Søhne i 1977. Foreldre: ‘Friedrich Wörlein’ x ‘Spanish Sun’. Friesia var den beste gule klaserosen som kom i 1970-årene, og den fortjener fortsatt popularitet.

70-80 cm høy, kompakt klaserose med busket vekst, mørkegrønne, blanke blad og store, fylte, gule blomster med sterk duft. Lang blomstring. Klimasone: H4.

  • Klaserosa 'Friesia'

  • Klaserose 'Friesia'

  • Rosa 'Friesia'

Plantebeskrivelse

70-80 cm høy klaserose som er kompakt og sunn med mørkegrønt, blankt bladverk. Veksten er livskraftig og busket, og planten står nesten alltid i blomst. Store, gule, fylte blomster med sterk, søtlig duft. Når blomstene åpner seg og avslører pollenbærerne, tilfører de røde pollenknappene ekstra skjønnhet. Blomstene kommer enkeltvis eller i klaser på 3-7, og de beholder den sterke duften gjennom hele den lange blomstringen. Blomstringen starter tidlig og den remonterer (gjenblomstrer) bra.

Vekstkrav og klimasone

Klaseroser trives best i minst 50 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord på en solrik, vindskjermet plass. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i ren leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»). Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker) hos noen rosetyper.

Rosa ‘Friesia’ kan plantes til klimasone H4.

Bruksområde

Friesia’ er den beste gule rabattrosen, og den vokser like godt i varmt som i kjølig vær. Blomstene tåler godt regn uten å bli stykke. Den trives til og med i dårlig jord. Planteavstand: 40-50 cm.

Allergifare

Det er ingen allergifare med ‘Friesia’.

Beskjæring

Klaseroser må beskjæres årlig om våren, ned til 15-20 cm. Først fjernes alle døde greiner. Delvis døde greiner skjæres deretter ned til frisk ved. Svært tynne skudd fjernes helt. Skudd med grovere torner som kommer fra under podestedet, såkalte villskudd, må fjernes helt. Helst bør de rives av, da vil de ikke vokse opp på nytt. Utover sommeren når visne blomster kommer til syne, bør disse helst klippes bort. Dette vil gi en bedre og lengre blomstring (remontering).

Formering

Klaseroser formeres med poding, mest okulasjon (knoppoding).

Sykdommer

Sorten er sterk mot soppsykdommer.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss