Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Fru Dagmar Hastrup’, buskrose

Rosa rugosa ‘Fru Dagmar Hastrup’

Et synonymt navn er ‘Frau Dagmar Hastrup’. Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Kultivarnavnet har dansk opphav.

Hjemsted/Opphav Rosa ‘Fru Dagmar Hastrup’ er en rugosa-hybrid (krysning), som ble foredlet fram av Jacob Hastrup, i Danmark, i 1914.

100-120 cm høy, gjenblomstrende buskrose med en noe utbredt, buskete vekst, tornerike greiner, rynkete, mørkegrønne, ulikefinnete blad, middels store, enkle, rosa blomster med en sterk, søtlig duft og store, runde, tomatrøde, kjøttfulle nyper. Klimasone: H6-7.

  • Rosa rugosa 'Fru Dagmar Hastrup' (Buskrose 'Fru Dagmar Hastrup') Foto: eu.davidaustinroses.com

Plantebeskrivelse

100-120 cm høy, remonterende buskrose med en noe utbredt, buskete vekst, tykke, tornerike greiner, rynket, mørkegrønne, ulikefinnete blad med 5-9 tykke, stive, sagtannete, eggformete småblader som har en grågrønn underside med tydelige nerver. Bladene får en gul høstfarge. Planten setter rotskudd.

Middels store (8 cm brede), enklee, rosa blomster med en sterk søtlig duft. Blomstring fra juni til oktober. Blomsterrik rose. Store, tomatrøde, sammentrykte, runde, glatte, kjøttfulle nyper, som henger på lenge etter bladfall om høsten.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Sorten er salttolerant, og vokser på både noe tørr jord og godt leirholdig jord.

Rosa rugosa ‘Fru Dagmar Hastruptilrås kan plantet til klimasone H6-7.

Bruksområder

Rosa rugosa ‘Fru Dagmar Hastrup’ er en nøysom og villig rose som ofte plantes i grupper og bed, og som brukes til hekk, særlig på steder hvor ferdselen skal begrenses (masse spisse torner). Blomstene tåler regn.

Allergifare

Det er ingen allergifare med roser med tanke på pollen. Men den sterke blomsterdufa kan plage personer med duftoverfølsomhet.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskroser tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Den årlige vårbeskjæringen av buskroser består i at døde greiner skjæres tilbake til frisk ved og at tynne og svake greiner fjernes. Det ideelle er at 4-6 sterke greiner får bli igjen, og at det foretas en lett beskjæring av disse ned at 40-60 cm, om våren.

Sorten kan fornyes ved kraftig skjæring ned til 15-20 cm hvert 2. eller 3. år.

Formering

Rosa rugosa ‘Fru Dagmar Hastrup’ kan formeres med stiklinger fra rotskudd eller ved poding.

Sykdommer

Sorten er sunn og frisk.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss