Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Gertrude Jekyll’, engelsk buskrose

Rosa'Gertrude Jekyll'

Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Sortsnavnet er til ære for den engelske farfatteren og hagedesigneren Gertrude Jekyll (1843-1932). Sorten tilhører gruppen engelske roser (Austinroser).

Hjemsted/Opphav Rosa ‘Gertrude Jekyll’ ble foredlet fram og markedsført av engelske David Austin i 1986. Foreldre: ‘Wife of Bath’ x ‘Comte de Chambord’.

120-150 cm høy, gjenblomstrende buskrose med opprett, busket vekst, svært tornete greiner, mørkegrønne blad med spisse småblad og store, flate, fylte, mørkrosa blomster med sterk duft. Remonterer til frosten kommer. Klimasone: H5.

  • Rosa 'Gertrude Jekyll' (Buskrose 'Gertrude Jekyll') Foto: eu.davidaustinroses.com

Kort omtale av Austinroser («Engelske Roser»)

Austinroser (Engelske roser) er mest gjenblomstrende busk- og klatreroser som har sitt opphav i historiske roser, men stadig nye sorter kommer til. De har oftest store og tettfylte blomster med en god og sterk duft, og mange har blomster med gule og oransje nyanser. Sortene har god herdighet, de fleste greier klimasone H5. Rosene er populære over hele verden.

Plantebeskrivelse av Rosa ‘Gertrude Jekyll’

120-150 cm høy, remonterende buskrose med opprett, buskete vekst, svært tornete greiner og ulikefinnete, mørkegrønne, blanke blad med spisse småblad.

Store (11 cm brede), flate, fylte, mørkrosa blomster med svært sterk duft. Blomstene sitter i små klaser med 3-5 blomster. Rundt blomstene sitter en krage av småblad. Sorten remonterer fra juni-september.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Sorten vokser godt både i tørr og fuktig jord, og trives på både kalkholdig og litt sur jord.

Rosa ‘Gertrude Jekyll’ tilrås tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Rosa ‘Gertrude Jekyll’, som er en populær rose, en fin solitærrose, som er vakker mot en vegg eller et gjerde. Festes greine til veggen er den også en god klatrerose. Sorten brukes også til hekk, foruten planting i bed og grupper. Blomsten tåler regn. Endeli er den er god snittblomst.

Allergifare

Det er ingen allergifare med roser tanke på pollen. Men personer med duftoverfølsomhet kan få vansker med blomstenes sterke duft.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskroser tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Den årlige vårbeskjæringen av buskroser består i at døde greiner skjæres tilbake til frisk ved og at tynne og svake greiner fjernes. Det ideelle er at 4-6 sterke greiner får bli igjen, og at det foretas en lett beskjæring av disse ned at 40-60 cm, om våren.

Formering

Sorten formeres med poding.

Sjukdommer

Sorten er sunn og frisk.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss