Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Ghislaine de Feligonde’, moskusrose

Rosa moschata ‘Ghislaine de Feligonde’

Slektsnavnet Rosa er et latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Hertuginne Ghislaine de Feligonde var hustruen til en såret fransk kavalerioffiser under 1. verdenskrig. Hun reddet sin mann i sikkerhet under krigen. Sorten tilhører moskusrosegruppen (Moscata-gruppen) i roseslekta. Moskusrosene er hybrider (krysninger) som har sitt opphav mest fra arter i Kina og India. Alle moskusroser er remonterende, vakre, blomsterrike, velduftende roser med lang blomstringstid og som er sunne og friske og som krever lite stell og vedlikehold. Men sorten regnes også som en klatreplante som er en hybrid av småklatrerose (Rosa multiflora).

Hjemsted/Opphav Rosa moschata ‘Ghislaine de Feligonde’ ble foredlet fram av franske Eugène Maxime Turbat , i 1916. Foreldre til sorten: ‘Goldfinch’ x ukjent.

120-150 cm høy, gjenblomstrende buskrose med utbredt, buskete vekst, nesten tornefrie greiner, ulikefinnete blad og aprikos og koppergule, små til middels store, fylte blomster med sterk, moskusaktig, søtlig duft. Svært blomsterik. Klimasone: H4-5.

  • Rosa moschata 'Ghislaine de Feligonde' (Moskusrose 'Ghislaine de Feligonde') Foto: drblomster.no

Plantebeskrivelse

120-150 cm høy, remonterende buskrose med utbredt, buskete vekst, nesten tornefrie greiner, blanke, mørkegrønne, ulikefinnete blad. Mange av blomsterskuddene er dekt av karmosinrød bust.

Aprikos og koppergule, små (4,5 cm brede), fylte blomster med en sterk, moskusaktig, søtlig duft. Sorten remonterer godt.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»), er bra. Andre gjødselslag kan også brukes.

Rosa moschata ‘Ghislaine de Feligonde’ tilrås plantet til klimasone H4-5.

Bruksområder

Buskroser er roser med så kraftig vekst at de danner busker, som ikke trenger støtte eller oppbinding for å holde seg oppe. De remonterende buskrosene er sorter som etter en hovedblomstring, blomstrer på nytt utover sommeren og høsten. Rosa moschata ‘Ghislaine de Feligonde’ er en vakker solitærrose, som plantes en del som hekk, og som egner seg godt i grupper og bed. Dersom sorten brukes som klatrerose må den festes til et espalier el.l. God snittblomst.

Allergifare

Det er ingen allergifare med roser. Men blomstenes intense duft kan lage vansker for personer som sliter med duftoverfølsomhet.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskrosene tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Remonterende buskroser har ofte noen greiner som vil fryse tilbake om vinteren.

Den årlige vårbeskjæringen består i at døde greiner skjæres tilbake til frisk ved og at tynne og svake greiner fjernes. Det ideelle er at 4-6 sterke greiner får bli igjen, og at det foretas en lett beskjæring av disse ned at 40-60 cm. Avblomstrede skudd bør skjæres tilbake til halvparten like etter blomstring. Dersom visne blomster fjernes etter hvert, vil det gi en rikere blomstring og bedre remontering (gjenblomstring).

Formering

Sorten formeres med stiklinger eller poding.

Sykdommer

Sorten er sunn og frisk.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss