Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Graham Thomas’, buskrose

Rosa 'Graham Thomas'

Rosens kulturnavn er ‘AUSmas’. Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Rosen er en engelsk buskrose.

Hjemsted/Opphav Rosa ‘Graham Thomas’ ble foredlet fram og markedsført av engelske David Austin i 1983. Foreldre: frøplante x (‘Charles Austin’ x ‘Schneewittchen’ frøplante).

120-130 cm høy, gjenblomstrende buskrose med opprett vekst, sprø greiner, store blekgrønne blader og store, koppformete, fylte, gyllengule blomster med sterk fruktduft. Remonterer til frosten kommer. Klimasone: H4.

  • 'Graham Thomas', buskrose ('Rosa 'Graham Thomas')

  • 'Graham Thomas', buskrose ('Rosa 'Graham Thomas')

  • 'Graham Thomas', buskrose ('Rosa 'Graham Thomas')

Plantebeskrivelse

120-130 cm høy, remonterende buskrose med opprett vekst og sprø greiner. Store, litt blekt grønne, ulikefinnete blad. Store, koppformete, fylte, gyllengule blomster med sterk fruktduft. Blomstene sitter enten enkeltvis eller i klaser med 3-9 blomster. Blomsten har uregelmessige kronblader med røde pollenbærere. Sorten remonterer svært bra, med blomstring hele sommeren.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Sorten vokser godt både i tørr og fuktig jord, og trives på både kalkholdig og litt sur jord.

Rosa ‘Graham Thomas’ kan tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområde

Rosa ‘Graham Thomas’ en fin solitærrose og den egner seg godt til planting i grupper. Planteavstand i gruppe: 80 cm. Sorten har holdbare blomster som tåler regn uten å bli stygge, og sorten er en utmerket snittrose.

 Allergifare

Det er ingen allergifare med Rosa ‘Graham Thomas’.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskroser tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Den årlige vårbeskjæringen av buskroser består i at døde greiner skjæres tilbake til frisk ved og at tynne og svake greiner fjernes. Det ideelle er at 4-6 sterke greiner får bli igjen, og at det foretas en lett beskjæring av disse ned at 40-60 cm, om våren.

 Formering

Rosa ‘Graham Thomas’ formeres med poding.

Sjukdommer

Sorten er noe utsatt for soppsykdommen stråleflekk.