Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Graham Thomas’, engelsk buskrose

Rosa 'Graham Thomas'

Rosens kulturnavn er ‘AUSmas’. Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Rosen er en engelsk buskrose, en såkalt Austinrose.

Hjemsted/Opphav Rosa ‘Graham Thomas’ ble foredlet fram og markedsført av engelske David Austin i 1983. Foreldre: frøplante x (‘Charles Austin’ x ‘Schneewittchen’ frøplante).

120-130 cm høy, gjenblomstrende buskrose med opprett vekst, sprø greiner, store blekgrønne blader og store, koppformete, fylte, gyllengule blomster med sterk fruktduft. Remonterer til frosten kommer. Klimasone: H4.

  • Rosa 'Graham Thomas' (Buskrose 'Graham Thomas') Foto: eu.davidaustinroses.com

Kort omtale «Engelske Roser» (Austinroser)

Austinroser (Engelske roser) er mest gjenblomstrende busk- og klatreroser som har sitt opphav i historiske roser, men stadig nye sorter kommer til. De har oftest store og tettfylte blomster med en god og sterk duft, og mange har blomster med gule og oransje nyanser. Sortene har god herdighet, de fleste greier klimasone H5. Rosene er populære over hele verden.

Plantebeskrivelse

120-130 cm høy, remonterende buskrose med opprett vekst, sprø greiner og Store, litt blekt grønne, ulikefinnete blad.

Store (11 cm brede), koppformete, fylte, gyllengule blomster med sterk fruktduft. Blomstene sitter enten enkeltvis eller i klaser med 3-9 blomster. Blomsten har uregelmessige kronblader med røde pollenbærere. Sorten remonterer svært bra, med blomstring hele sommeren.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Sorten vokser godt både i tørr og fuktig jord, og trives på både kalkholdig og litt sur jord.

Rosa ‘Graham Thomastilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområde

Rosa ‘Graham Thomas en fin solitærrose og den egner seg godt til planting i grupper. Planteavstand i gruppe: 80 cm. Sorten har holdbare blomster som tåler regn uten å bli stygge, og sorten er en utmerket snittrose. Kan også binde opp greiner og bruke den som en klatrerose.

 Allergifare

Det er ingen allergifare med Rosa ‘Graham Thomas’ med tanke på pollen.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskroser tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Den årlige vårbeskjæringen av buskroser består i at døde greiner skjæres tilbake til frisk ved og at tynne og svake greiner fjernes. Det ideelle er at 4-6 sterke greiner får bli igjen, og at det foretas en lett beskjæring av disse ned at 40-60 cm, om våren.

 Formering

Rosa ‘Graham Thomas’ formeres med poding.

Sjukdommer

Sorten er noe utsatt for soppsykdommen stråleflekk.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss