Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Great Western’, bourbonrose

Rosa bourboniana ‘Great Western’

Slektsnavnet Rosa er et elt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Bourbonrosene kommer opprinnelig fra øya Bourbon (Reunion), ca 1817. Det antas at sortene er en krysning mellom en kinesisk rose og en remonterende damaskenerrose. Sortsnavnet stammer fra den franske foredleren. Sorten hører til gruppen historiske roser. Sortsnavnet og opphavet til sorten er ukjent. Sorten hører med til både gruppen historiske roser, som er roser som er introdusert og markedsført før 1867 og prestegårdsroser.

Hjemsted/Opphav Rosa bourboniana ‘Great Western’ er en Bourbon-hybrid (krysning) som ble foredlet fram av franskmannen Martin Laffay i 1840.

150-200 cm høy, engangsblomstrende, godt forgreina buskrose med opprett. buskete vekst, lange greiner med torner, grønne, blanke, ulikefinnete blad og store, karminrøde, fylte blomster med en sterk, søtlig duft. Prestegårdrose og en historisk rose. Klimasone: H5-6.

  • Rosa bourboniana 'Great Western' (Bourbonrose 'Great Western') Foto: plantetorvet.dk

Plantebeskrivelse

150-200 cm høy, engangsblomstrende, godt forgreina buskrose med opprett vekst, lange greiner med torner og grønne, blanke, ulikefinnete blad som består av 5-9, grønne, elliptiske, sagtannete småblad.

Karminrøde, store (8 cm brede), fylte blomster med en sterk, søtlig duft. Blomstene sitter mesdt i klaser med 3-7 blomster. Blomsterrik busk som blomstrer på forsommeren.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»), er bra. Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker) hos noen rosetyper. Den tåler også en del skygge på vokseplassen, men liker ikke fuktig jord. Blomstene tåler litt regn.

Rosa borurboniana ‘Great Western’ tilrås plantet til klimasone H5-6.

Bruksområde

Buskroser er roser med så kraftig vekst at de danner busker, som ikke trenger støtte eller oppbinding for å holde seg oppe. Engangsblomstrende buskroser har en hovedblomstring i løpet av sommeren. De plantes både som frittstående busker eller i gruppe med andre planter. Sorten brukes også som en klatrerose, som festes til en vegg el.l..

Allergifare

Det er ingen allergifare med roser.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskrosene tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Engangsblomstrende buskroser som blomstrer på 2-årig ved (fjorårsskudd), krever ingen tilbakeskjæring av siste årsskudd. Bare en uttynning av buskene ved at noen gamle greiner fjernes om våren. Det gjelder stadig å få fram nye greiner, så det ikke blir tette kjerr med nakne partier nederst. Men merk at sorten danner blomster både på 2-årige og eldre greiner. Derfor bør buskene ikke beskjæres hardt, men bare tynningskjæres forsiktig.

Formering

Engangsblomstrende buskroser kan formeres med stiklinger og ved poding.

Sykdommer

Sorten er sunn og frisk.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss