Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Grüss an Teplitz’, remotantrose

Rosa ‘Grüss an Teplitz’’

Slektsnavnet Rosa er et latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Sorten hører med til gruppen historiske roser i Norge, og innen roseslekta tilhører den gruppen remotantroser, som er en rosegruppe med utgangspunkt i Bourbonroser, Portlandroser og kinaroser.

Hjemsted/Opphav Rosa ‘Grüss an Teplitz’ ble foredlet fra av Rudolph Geschwind i Ungarn og introdusert i handelen av Peter Lambert fra Tyskland, i 1897. Sorten har sitt opphav i roser fra Kina. Foreldre: (‘Sir Joseph Paxton’ x ‘Fellenberg’) x (‘Papa Gontier’ x ‘Gloire des ‘Rosomanes’).

100-120 cm høy, gjenblomstrende buskrose med opprett vekst, tornete greiner, tynne, ulikefinnete blad og mørkerøde, halvfylte, middels store blomster med sterk krydderaktig duft. Klimasone: H4-5.

  • Rosa 'Grüss an Teplitz' (Remotantrose 'Grüss an Teplitz') Foto: fraservalleyrosefarm.com

Plantebeskrivelse

100-120 cm høy, remonterende buskrose med opprett vekst, ornete greiner og tynne, grønne, ulikefinnete blad, med 5-9 eggformete, sagtannete småblad.

Mørkerøde, middels store (6 cm brede), halvfylte, koppformete blomster med sterk, krydderduft. Blomstene sitter i klaser med 3-7 blomster. Sorten remonterer godt.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i ren leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»), er bra. Andre gjødselslag kan også brukes.

Rosa ‘Grüss an Teplitz’ tilrås plantet til klimasone H4-5.

Bruksområder

Buskroser er roser med så kraftig vekst at de danner busker, som ikke trenger støtte eller oppbinding for å holde seg oppe. De remonterende buskrosene er sorter som etter en hovedblomstring, blomstrer på nytt utover sommeren og høsten.

Sorten egner seg godt i grupper og bed. Siden sorten har lange greiner blir den også benyttet som en klatrerose, ved at greiner bindes fast til et espalier el.l.

Allergifare

Det er ingen allergifare med Rosa ‘Grüss an Teplitz’.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskrosene tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Remonterende buskroser har ofte noen greiner som vil fryse tilbake om vinteren.

Den årlige vårbeskjæringen består i at døde greiner skjæres tilbake til frisk ved og at tynne og svake greiner fjernes. Det ideelle er at 4-6 sterke greiner får bli igjen, og at det foretas en lett beskjæring av disse ned at 40-60 cm. Avblomstrede skudd bør skjæres tilbake til halvparten like etter blomstring. Dersom visne blomster fjernes etter hvert, vil det gi en rikere blomstring og bedre remontering (gjenblomstring).

Formering

Sorten formeres mest med poding (okulasjon).

Sykdommer

Sorten er noe utsatt for stråleflekk og mjøldogg.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss