Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hansaland, buskrose

Rosa 'Hansaland'

Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Kultivarnavnet har tysk opphav.

Hjemsted/Opphav Rosa ‘Hansaland’ er en rynkerosehybrid (krysning), som ble foredlet fram av det tyske firmaet W. Kordfes ‘Søhne i 1993.

150-180 cm høy gjenblomstrende buskrose med opprett, noe utbredt vekst. Greinene er tett besatt med torner. Mørkegrønne, glinsende, rynkete blad og middels store, halvfylte, røde blomster med sterk duft og oransjerøde, spiselige nyper. Klimasone: H6.

  • 'Hansaland', buskrose (Rosa 'Hansaland')

  • Hansaland', buskrose (Rosa 'Hansaland')

  • Hansaland', buskrose (Rosa 'Hansaland')

Plantebeskrivelse

150-180 cm høy, remonterende buskrose med en opprette og noe utbredt vekst. Greiner som er tett besatt med kraftige, sylspisse, rette torner og nåletorner av ulik størrelse. Frodig, mørkegrønt bladverk med ulikefinnete blad med 5-9 tykke, stive, sagtannete småblader.  Småbladene er 2,5 cm lange, ovale eller omvendt eggformete. Bladenes overside er glinsende mørkegrønn og rynket, mens undersiden er grågrønn med tydelige nerver. Mellomstore, halvfylte, lysende røde blomster med sterk duft, fra juni til oktober. Blomsterrik rose. Etter blomstring får den fine oransjerøde nyper som er velsmakende, og som lyser opp.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Sorten er salttolerant, og vokser på både noe tørr jord og godt leirholdig jord.

Rosa ‘Hansalandkan plantes til klimasone H6.

Bruksområde

Rosa ‘Hansaland’ egner seg godt til hekker, i grupper og i buskas. Planteavstand i gruppe: 100 cm og til hekk: 60 cm. Dens tornefulle greiner gjør den også godt egnet til å stoppe gangferdsel i grøntanlegg.

Allergifare

Det er ingen allergifare med Rosa ‘Hansaland’.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskroser tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Den årlige vårbeskjæringen av buskroser består i at døde greiner skjæres tilbake til frisk ved og at tynne og svake greiner fjernes. Det ideelle er at 4-6 sterke greiner får bli igjen, og at det foretas en lett beskjæring av disse ned at 50-60 cm, om våren. Sorten kan fornyes ved kraftig skjæring ned til 15-20 cm hvert 2. eller 3. år.

Formering

Rosa ‘Hansaland’ formeres med poding eller grønnstiklinger.