‘Helena’, renessanserose
Rosa x ‘Helena’™ Renaissance®Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Sortsnavnet stammer fra den danske foredleren.
100-150 cm høy, gjenblomstrende buskrose med god forgreining og en opprett, busket vekst, tornete greiner, mørkegrønne, blanke, læraktige blad og svært store, fylte, rosa blomster med en gul midte og en sterk søtlig, god duft. Remonterer fra juni til sent på høsten. Klimasone: H4.
Kort omtale av gruppen renessanseroser
Renessanseroser er roser som er foredlet fram i Danmark, nærmere bestemt av det danske firmaet Poulsen Roser, fra 1994 og senere. I dag finnes mer enn 20 forskjellige renessanseroser i sortimentet.
Alle renessanseroser er herdige, blomsterrike, duftende sorter med relativt store blomster, god sykdomsresistens og en kompakt vekst. Mange mener rosene har et gammeldags nostalgisk uttrykk. Renessanserosene er vakrest alene eller i små grupper, hvor de vil komplimentere hverandre.
Plantebeskrivelse av Rosa x ‘Helena’™ Renaissance’®
100-150 cm høy, remonterende buskrose som er godt forgreinet med med en opprett, busket vekst, tornete greiner og mørkegrønne, blanke, læraktige, ulikefinnete blad. Nye skudd er mørkerøde.
Svært store (12-15 cm brede), fylte, rosa blomster med en kremgul midte og en sterk, søtlig, god duft. Blomstene sitter i klaser med 3-5 blomster. Sorten blomstrer godt fra sist i juni til godt utpå høsten.
Vekstkrav og klimasone
Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Årlig gjødsling øker blomstermengden.
Rosa Rosa ‘Helena’™ Renaissance’® tilrås plantet til klimasone H4.
Bruksområder
Rosa ‘Helena’ en fin solitærrose, som egner seg godt til planting i bed, grupper og krukker. God snittblomst. Populær hos sommerfugler.
Allergifare
Det er ingen allergifare med roser med tanke på pollen. Men personer med duftoverfølsomhet må merke seg blomstens sterke duft.
Beskjæring
Ved planting er det vanlig å skjære buskroser tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.
Den årlige vårbeskjæringen av buskroser består i at døde greiner skjæres tilbake til frisk ved og at tynne og svake greiner fjernes. Det ideelle er at 4-6 sterke greiner får bli igjen, og at det foretas en lett beskjæring av disse ned at 40-60 cm, om våren.
Formering
Sorten formeres mest med poding.
Sjukdommer
Sorten er sterk mot soppsykdommer.