Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Home & Garden’, klaserose

Rosa 'Home & Garden'

Et synonymt navn er Rosa «Hjem og hage». Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød».

Hjemsted/Opphav Klaserosen ‘Home & Garden’ er en hybrid (krysning), som ble foredlet fram av det tyske rosefirmaet Wilhelm Kordes’ Sôhne i 2001.

50-80 cm høy, remonterende klaserose med en busket, opprett vekst og mørkegrønne, noe læraktige blad. Mellomstore, tettfylte, lysrosa blomster med svak duft. Bra remontering. Klimasone: H4.

  • 'Home & Garden', klaserose (Rosa 'Home & Garden')

Plantebeskrivelse

50-80 cm høy, remonterende klaserose, med en busket, opprett vekst og et fyldig, mørkegrønt, noe læraktig bladverk. Mellomstore, tettfylte, lysrosa, 8-10 cm brede blomster med svak duft. Bra remontering. Blomstring fra juni/juli til frosten.

Vekstkrav og klimasone

Klaseroser trives best i minst 50 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord på en solrik, vindbeskyttet plass. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i ren leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»). Andre gjødselslag kan også brukes.

Rosa ‘Home & Garden’ tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Klaseroser kan med fordel plantes flere sammen i en gruppe, med en planteavstand på 40-50 cm. Planting i gruppe gir ofte en bedre fargeeffekt. Sorten ‘Home & Garden’ egner seg godt både i bed og i kasser, foruten at rosen er en svært god snittblomst.

Allergifare

Det er ingen allergifare med klaserosen ‘Home & Garden’.

Beskjæring

Klaseroser må beskjæres årlig om våren, ned til 15-20 cm.. Først fjernes alle døde greiner. Delvis døde greiner skjæres deretter tilbake til frisk ved. Svært tynne skudd fjernes helt. Skudd med grovere torner som kommer fra under podestedet, såkalte villskudd, må fjernes helt. Helst bør de rives av, da vil de ikke vokse ut på nytt. Utover sommeren når visne blomster kommer til syne, bør disse helst klippes bort. Dette vil gi en bedre og lengre blomstring (remontering).

Formering

Klaseroser formeres oftest med poding, det vil si ved okulasjon (knoppoding) på en egnet grunnstamme.

Sykdommer og skadedyr

‘Home & Garden’ er en sunn og frisk rose, men den kan angripes av stråleflekk. Stråleflekk er en soppsykdom som kan skjemme bladverket, men planten dør ikke av soppen.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss