Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Honorine de Brabant’, bourbonrose

Rosa bourboniana ‘Honorine de Brabant’

Slektsnavnet Rosa er et latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Bourbonrosene kommer opprinnelig fra øya Bourbon (Reunion), ca 1817. Det antas at sortene opprinnelige er en krysning mellom en kinesisk rose og en remonterende damaskenerrose. Sortsnavnet stammer fra den franske foredleren. Sorten hører til gruppen historiske roser (roser fra før 1867).

Hjemsted/Opphav Rosa bourboniana ‘Honorine de Brabant’ har ukjent opphav. Trolig fra omkring 1840.

150-180 cm høy, gjenblomstrende buskrose med en opprett, åpen, busket vekst, lange greiner med få torner, mattgrønne blad og purpurfargete, fylte, store blomster med striper og en sterk, søtlig duft. Klimasone: H5.

  • Rosa bourboniana 'Honorine de Brabant' (Bourbonrose ''Honorine de Brabant) Foto: trevorwhiteroses.co.uk

Plantebeskrivelse

150 -170 cm høy, remonterende buskrose med opprett, åpen, buskete vekst, lange greiner med få torner og matt grønne, ulikefinnete blad.

Purpurfargete, store (8 cm brede), fylte blomster med lilla stiper og en sterk, søtlig duft. Blomstene kommer enkeltvis eller i klaser. Sorten remonterer fra juni til september.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i leirjord. Roser bør gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»), er bra. Andre gjødselslag kan også brukes.

Rosa bourboniana ‘Honorine de Brabant’ tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Buskroser er roser med så kraftig vekst at de danner busker, som ikke trenger støtte eller oppbinding for å holde seg oppe. De remonterende buskrosene er sorter som etter en hovedblomstring, blomstrer på nytt utover sommeren og høsten. Sorten kan brukes som klatrerose mot en vegg.

Allergifare

Det er ingen allergifare med roser med tanke på pollen. Men den sterke blomsterdufta kan skape vansker for personer med duftoverfølsomhet.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskrosene tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Remonterende buskroser har ofte noen greiner som vil fryse tilbake om vinteren. Den årlige vårbeskjæringen består i at døde greiner skjæres tilbake til frisk ved og at tynne og svake greiner fjernes. Det ideelle er at 4-6 sterke greiner får bli igjen, og at det foretas en lett beskjæring av disse ned at 40-60 cm. Avblomstrede skudd bør skjæres tilbake til halvparten like etter blomstring. Dersom visne blomster fjernes etter hvert, vil det gi en rikere blomstring og bedre remontering (gjenblomstring).

Formering

Sorten kan formeres med stiklinger og med poding.

Sykdommer

Sorten er sunn og frisk.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss