Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘John Cabot’, kanadisk busk- og klatrerose

Rosa kordesii ‘John Cabot’

Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Sortsnavnet er fra John Cabot (1450-98), som var en sjømann fra Genoa, som var den første som prøvde å finne Nordvestpassasjen. Blant kanadiske buskroser hører sorten til Explorer-serien.

Hjemsted/Opphav Rosa kordesii ‘John Cabot’ er en kordesii-hybrid (krysning), som ble foredlet fram av kanadiske Dr. Felicitas Svejda i 1977. Foreldre: ‘Kordesii’ x (‘Masquerade’ x Rosa laxa).

250-300 cm høy, remonterende kanadisk, opprett buskrose med lange, kraftige greiner som er besatt med lange, krumme torner og som er nesten helt dekt av massevis av bleke, grønne blad. Purpurrøde til mørkt rosa, middels store, halvfylte blomster med en svak, moskusaktig duft. God remontering. Klimasone: H7.

  • Rosa kordesii 'John Cabot ' (Buskrose 'John Capot') Foto: blomsterlandet.se

Kort beskrivelse av gruppen kanadiske roser

De kanadiske rosesortene er alle sammensatte hybrider (krysninger), og foredlingsarbeidet ble utført av kanadiske forskere. Mye av foredelingen tok utgangspunkt i de såkalte Kordesii-hybridene som var utviklet av det tyske firmaet Kordes & Søhne på 1950- og 1960-tallet. Rosa kordesii var en ny tetraploid rose som kunne krysses med moderne roser. Kanadieren Dr. Felicitas Svejda, i Canada, krysset kanadiske roser med Kordesii-hybrider i 1970- og 1980-åra, og fikk fram nye hybrider som dannet grunnlaget for «Canadian Explorer series» for roser, nærmere bestemt Explorer-serien og Parkland-serien.

Tanken bak prosjektet var å få fram nye rosesorter med god vinterherdighet, rik gjenblomstring, god sykdomsresistens og få fram nye sorter som kan vokse på egen rot. Alle er robuste, lettstelte roser. Det er variasjon i duft blant sortene.

Explorer-serien er alle hybrider (krysninger) hvor en foreldreart er Rosa rugosa (rynkerose) eller Rosa kordesii (Kordesi-rose). Men flere andre arter og sorter er med i foredlingen i serien.

Parkland-serien er utviklet mest fra en innfødt art, prærierose (Rosa arkansana), på grunn av god herdighet. Men også andre rosearter og sorter en med i foredlingen.

Plantebeskrivelse av Rosa kordesii ‘John Cabot’

250-300 cm høy, remonterende opprett buskrose med kraftige, lange, greiner med lange, krumme torner og som er nesten helt dekt av massevis av bleke, blanke, grønne blad.

Purpurøde til mørkt rosa, middels store (7 cm brede), halvfylte blomster med en svak, moskusaktig duft. Blomstene sitter i klaser med 3-10 blomster. Remonterer godt i juni-juli, og mer sporadisk i august-september. Senere røde nyper.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 50-60 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord på en solrik plass. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i ren leirjord. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»). Andre gjødselslag kan også brukes. Sorten trives best i god jord.

Rosa kordesii ‘John Cabot’ tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Rosa kordesii ‘John Cabot’ er en vakker solitærplante, som plantes som hekk, i bed og grupper. Den benyttes også som klatreplante om de lange greinene bindes opp til et espalier eller en vegg. Blomstene tåler godt regn.

Allergifare

Det er ingen allergifare med roser.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskrosene tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Remonterende buskroser har ofte noen greiner som vil fryse tilbake om vinteren. Den årlige vårbeskjæringen består i at døde greiner skjæres tilbake til frisk ved og at tynne og svake greiner fjernes. Det ideelle er at 4-6 sterke greiner får bli igjen, og at det foretas en lett beskjæring av disse ned at 40-60 cm, om våren. Avblomstrede skudd bør skjæres tilbake til halvparten like etter blomstring. Dersom visne blomster fjernes etter hvert, vil det gi en rikere blomstring og bedre remontering (gjenblomstring).

Formering

Rosa kordesii ‘John Cabot’ formeres med stiklinger.

Sykdommer

Sorten har dod resistens mot stråleflekk og mjøldogg.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss