Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Louis Jolliet’, kanadisk busk- og klatrerose

Rosa kordesii ‘Louis Jolliet’

Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Sorten er oppkalt etter fransk-kanadiske Louis Jolliet eller Joliet (1645-1700) som utforsket elvene Missisippi, Fox, Wisconsin og Illinois. Blant kanadiske buskroser hører sorten til Explorer-serien.

Hjemsted/Opphav Rosa kordesii ‘Louis Jolliet’ er en kordesii-hybrid (krysning), som ble foredlet fram av kanadiske Ogilvie & Svejda i 1984, og markedsført av Ogilvie i 1992. Foreldre: ((Rosa ‘Kordesii’ x (‘Red Dawn’ x ‘Suzanne’) x ‘’Chamlain)).

120-150 cm høy, remonterende kanadisk busk- og klatrerose med svært lange, krypende greiner som er besatt med torner, blanke, mørkegrønne blad og middels store, fylte, rosa blomster med en svak, krydret duft. God remontering fra juni til frosten. Klimasone: H6.

  • Rosa kordesii 'Louis Jolliet' (Busk- og klatrerose 'Louis Jolliet') Foto: garden.org

Kort beskrivelse av kanadiske roser

De kanadiske rosesortene er alle sammensatte hybrider (krysninger), og foredlingsarbeidet ble utført av kanadiske forskere. Mye av foredelingen tok utgangspunkt i de såkalte Kordesii-hybridene som var utviklet av det tyske firmaet Kordes & Søhne på 1950- og 1960-tallet. Rosa kordesii var en ny tetraploid rose som kunne krysses med moderne roser. Kanadieren dr. Felicitas Svejda, i Ottawa og Quebec, krysset kanadiske roser med Kordesii-hybrider i 1970- og 1980-åra, og fikk fram nye hybrider som dannet grunnlaget for «Canadian Explorer series» for roser, nærmere bestemt Explorer-serien og Parkland-serien.

Tanken bak prosjektet var å få fram nye rosesorter med god vinterherdighet, rik gjenblomstring, god sykdomsresistens og stiklingsformering av sorter som kan vokse på egen rot. Alle er robust, lettstelte roser. De fleste sorter har en svak duft.

Explorer-serien er alle hybrider (krysninger) hvor en foreldreart er Rosa rugosa (rynkerose) eller Rosa kordesii (Kordesi-rose). Men flere andre arter og sorter er med i foredlingen i serien.

Parkland-serien er utviklet mest fra en innfødt art prærierose (Rosa arkansana), på grunn av god herdighet. Men også andre rosearter og sorter en med i foredlingen.

Plantebeskrivelse av Rosa kordesii ‘Louis Jolliet’

120-150 cm høy, remonterende busk- og klatrerose med inntil 1,2 m lange, krypende greiner som er besatt med torner og blanke, mørkegrønne blad.

Rosa, middels store (7 cm brede), fylte blomster med en svak krydret duft. Blomstene sitter i klaser oftest med 5-10 blomster. Rik blomstring fra juni til slutten av september.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 50-60 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord på en solrik plass. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i ren leirjord. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»). Andre gjødselslag kan også brukes. Sorten trives best i god jord. Sorten vokser godt både i sur (pH 5,4) og basisk (pH 7,8) jord.

Rosa kordesii ‘Louis Jolliet’ tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Rosa kordesii ‘Louis Jolliet’ er egentlig en buskrose som plantes i bed og grupper, men de lange greinene gjør at mange bruker den som en klatreplante som bindes opp til et espalier eller en husvegg. Blomstene tåler godt regn. Sorten tiltrekker seg bier og sommerfugler.

Allergifare

Det er ingen allergifare med roser. Men blomstens duft kan plage personer med duftoverfølsomhet.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskrosene tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Remonterende buskroser har ofte noen greiner som vil fryse tilbake om vinteren. Den årlige vårbeskjæringen består i at døde greiner skjæres tilbake til frisk ved og at tynne og svake greiner fjernes. Det ideelle er at 4-6 sterke greiner får bli igjen, og at det foretas en lett beskjæring av disse ned at 40-60 cm, om våren. Avblomstrede skudd bør skjæres tilbake til halvparten like etter blomstring. Dersom visne blomster fjernes etter hvert, vil det gi en rikere blomstring og bedre remontering (gjenblomstring).

Formering

Rosa kordesii ‘Louis Jolliet’ formeres mest med stiklinger.

Sykdommer

Sorten er motstandsdyktig mot stråleflekk og mjøldogg.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss