Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Magna Charta’, remotantrose

Rosa ‘Magna Charta’

Slektsnavnet Rosa er et latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Sortsnavnet ‘Magna Charta’ er etter kong Johan av Englands dokument fra 1215, som er en viktig del av Englands forfatningsmessige historie. Sorten hører med til gruppen historiske roser i Norge, og innen roseslekta tilhører den gruppen remotantroser, som er en rosegruppe med utgangspunkt i Bourbonroser, Portlandroser og kinaroser.

Hjemsted/Opphav Rosa ‘Magna Charta’ er en mutasjon av remotantrosen ‘Mme Gabriel Luizet’, og som ble foredlet fram av britten William Paul (1860-924), før 1876.

120-150 cm høy, gjenblomstrende buskrose med opprett vekst, tornerike greiner, bblekgrønne, blanke, ulikefinnete blad og kirsebærrosa, fylte, store blomster med en sterk, søtlig duft. Klimasone: H4.

  • Rosa 'Magna Charta' (Remotantrose 'Magna Charta') Foto: schmid-gartenpflanzen.de

Plantebeskrivelse

120-150 cm høy, remonterende buskrose med opprett og utbredt, tett og kraftig vekst, tornerike greiner, blekgrønne, blanke, ulikefinnete blad, med 5-9 eggformete, sagtannete småblad.

Kirsebærrosa, store (11 cm brede), fylte blomster med en sterk, søtlig duft. Blomstene sitter enkeltvis på stive stilker. Sorten remonterer godt.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i ren leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»), er bra. Andre gjødselslag kan også brukes.

Rosa ‘Magna Charta’ tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Buskroser er roser med så kraftig vekst at de danner busker, som ikke trenger støtte eller oppbinding for å holde seg oppe. De remonterende buskrosene er sorter som etter en hovedblomstring, blomstrer på nytt utover sommeren og høsten. Blostene tåler dårlig regn. Sorten er en vakker solitærplante, og den egner seg godt i grupper, bed og i dype kasser. God snittblomst.

Allergifare

Det er ingen allergifare med sorten.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskrosene tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose. Remonterende buskroser har ofte noen greiner som vil fryse tilbake om vinteren.

Den årlige vårbeskjæringen består i at døde greiner skjæres tilbake til frisk ved og at tynne og svake greiner fjernes. Det ideelle er at 4-6 sterke greiner får bli igjen, og at det foretas en lett beskjæring av disse ned at 40-60 cm. Avblomstrede skudd bør skjæres tilbake til halvparten like etter blomstring. Dersom visne blomster fjernes etter hvert, vil det gi en rikere blomstring og bedre remontering (gjenblomstring).

Formering

Sorten formeres mest med poding (okulasjon).

Sykdommer

Sorten er sunn og frisk.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss