Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Molineux’, engelsk buskrose

Rosa ‘Molineux’

Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». David Austin ga sorten navn etter sitt favorittfotballag. Sorten tilhører gruppa engelske roser (Austinroser).

Hjemsted/Opphav Rosa ‘Molineux’ ble foredlet i og introdusert i England av engelske David Austin i 1994. Foreldre: ‘Golden Showers’ frøplante x frøplante.

100-130 cm høy, gjenblomstrende buskrose med opprett, busket vekst, greiner med få torner, grønne halvblanke blad og middels store, fylte, sitrongule blomster med sterk fruktduft. Remonterer fra juni til september. Klimasone: H4-5.

  • Rosa 'Molineux' (Buskrose 'Molineux') Foto: eu.davidaustinroses.com

Kort omtale av gruppa «Engelske roser» (Austinroser) 

Austinroser (Engelske roser) er mest gjenblomstrende busk- og klatreroser som har sitt opphav i historiske roser, men stadig nye sorter kommer til. De har oftest store og tettfylte blomster med en god og sterk duft, og mange har blomster med gule og oransje nyanser. Sortene har god herdighet, de fleste greier klimasone H5. Rosene er populære over hele verden.

Plantebeskrivelse av Rosa ‘Molineux’

100-130 cm høy, remonterende buskrose med opprett, buskete vekst, greiner med få torner og grønne, halvblanke, ulikefinnete blad.

Middels store (8 cm brede), fylte, sitrongule blomster med sterk fruktduft. Blomstene sitter i klaser. Sorten remonterer godt fra juni-september.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Sorten trives best i god jord.

Rosa ‘Molineux’ tilrås plantet til klimasone H4-5.

Bruksområder

Rosa ‘Molineux’ en fin solitærrose, som egner seg godt til planting i bed, grupper og i krukker. Blomsten tåler regn. Blomsten tiltrekker seg sommerfugler.

 Allergifare

Det er ingen allergifare med roser med tanke på pollen.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskroser tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Den årlige vårbeskjæringen av buskroser består i at døde greiner skjæres tilbake til frisk ved og at tynne og svake greiner fjernes. Det ideelle er at 4-6 sterke greiner får bli igjen, og at det foretas en lett beskjæring av disse ned at 40-60 cm, om våren.

 Formering

Rosa ‘Molineux’ formeres med poding.

Sjukdommer

Sorten er sterk mot soppsykdommer.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss