Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Morden Blush’, kanadisk buskrose

Rosa ‘Morden Blush’

Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Morden er en by i Canada hvor foredlingen av sorten skjedde. Kultivarnavnet kommer fra den kanadiske foredleren. Sorten tilhører Parkland-serien av gode kanadiske roser.

Hjemsted/Opphav Rosa ‘Morden Blush’ er en kompleks hybrid (krysning), hvor morplante er en hybrid av ‘Prairie Princess’ og ‘Morden Amorette’, og pollenplanten er en hybrid med følgende sorter innblandet: ‘Prairie Princess’, ‘White Bouquet’, ‘Assiniboine’ og arten Rosa arkansana (prærierose). Sorten ble foredlet opp av kanadiske Henry. H. Marshall, i 1976.

80-120 cm høy, remonterende buskrose med en buskete, utbredt vekst, tornete greiner og mørkegrønne, halvblanke blad. Middels store, tettfylte, lysrosa blomster med en svak søtlig duft. God remontering fra juni til frosten. Klimasone: H6-7.

  • Rosa 'Morden Blush' (Kanadisk buskrose 'Morden Blush') Foto: highcountryroses.com

Kort beskrivelse av gruppen kanadiske roser

De kanadiske rosesortene er alle sammensatte hybrider (krysninger), og foredlingsarbeidet ble utført av kanadiske forskere. Mye av foredelingen tok utgangspunkt i de såkalte Kordesii-hybridene som var utviklet av det tyske firmaet Kordes & Søhne på 1950- og 1960-tallet. Rosa kordesii var en ny tetraploid rose som kunne krysses med moderne roser. Kanadieren Dr. Felicitas Svejda, i Canada, krysset kanadiske roser med Kordesii-hybrider i 1970- og 1980-åra, og fikk fram nye hybrider som dannet grunnlaget for «Canadian Explorer series» for roser. Tanken bak prosjektet var å få fram nye rosesorter med god vinterherdighet, rik gjenblomstring, god sykdomsresistens og få fram nye sorter som kan vokse på egen rot. Alle er robuste, lettstelte roser. Det er variasjon i duft blant sortene.

«Canadian Explorer series» for roser deles i Explorer-serien og Parkland-serien.

Explorer-serien er alle hybrider (krysninger) hvor en foreldreart er Rosa rugosa (rynkerose) eller Rosa kordesii (Kordesi-rose). Men flere andre arter og sorter er med i foredlingen i serien.

Parkland-serien er utviklet mest fra en innfødt art, prærierose (Rosa arkansana), på grunn av god herdighet. Men også andre rosearter og sorter en med i foredlingen.

Plantebeskrivelse av Rosa ‘Morden Blush’

80-120 cm høy, remonterende buskrose med en buskete, utbredt vekst, tornete greiner og mørkegrønne, halvblanke blad.

Lysrosa, middels store (6-8 cm brede), flate blomster som springer ut fra mørke rosa knopper. Blomstene sitter enkeltvise eller i klaser med 3-6 blomster.  Blomsterrik med god gjenblomstring fra juni til frosten kommer.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 50-60 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord på en solrik plass. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke godt i ren leirjord. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»). Andre gjødselslag kan også brukes. Sorten trives best i god jord. Sorten tåler både varme og skygge godt.

Rosa ‘Morden Blush’ tilrås plantet til klimasone H6-7.

Bruksområder

Rosa ‘Morden Blush’ er en vakker solitærplante, som plantes som hekk, i bed, krukker og i grupper. Blomstene tåler godt regn.

Allergifare

Det er ingen allergifare med roser med tanke på pollen.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskroser tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Den årlige vårbeskjæringen av buskroser består i at døde greiner skjæres tilbake til frisk ved og at tynne og svake greiner fjernes. Det ideelle er at 4-6 sterke greiner får bli igjen, og at det foretas en lett beskjæring av disse ned at 40-60 cm, om våren.

Formering

Rosa ‘Morden Blush’ er lett å stiklingsformere, men også poding kan benyttes.

Sykdommer

Sorten har middels til god motstandsevne mot mjøldugg og stråleflekk.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss