Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Mrs John Laing, remotantrose

Rosa ‘Mrs John Laing’

Slektsnavnet Rosa er et latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Sorten hører med til gruppen historiske roser i Norge, og innen roseslekta tilhører den gruppen remotantroser, som er en rosegruppe med utgangspunkt i Bourbonroser, Portlandroser og kinaroser.

Hjemsted/Opphav Rosa ‘Mrs John Laing’ ble foredlet fra av britten Henry Bennett (1823-90), 1887. Foreldre: ‘Francois Michelon’ x ukjent.

120-150 cm høy, gjenblomstrende buskrose med opprett vekst, lange nesten tornefrie greiner, mattgrønne, ulikefinnete blad og rosa, tettfylte, store blomster med sterk søtlig duft. Klimasone: H3-4.

  • Rosa 'Mrs John Laing' (Remotantrose 'Mrs John Laing') Foto: eu.davidaustinroses.com

Plantebeskrivelse

120-150 cm høy, remonterende buskrose med opprett vekst, lange greiner nesten uten torner og mattgrønne, ulikefinnete blad, med 5-9 eggformete, sagtannete småblad.

Rosa, store (11 cm brede), tettfylte blomster med sterk, søtlig duft. Blomsten har kronblad som er svakt krusete i randen. Blomstene sitter på solide stilker i klaser med 3-5 blomster. Sorten remonterer godt.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i ren leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»), er bra. Andre gjødselslag kan også brukes.

Rosa ‘Mrs John Laing’ tilrås plantet til klimasone H3-4.

Bruksområder

Buskroser er roser med så kraftig vekst at de danner busker, som ikke trenger støtte eller oppbinding for å holde seg oppe. De remonterende buskrosene er sorter som etter en hovedblomstring, blomstrer på nytt utover sommeren og høsten.

Sorten egner seg godt i grupper og bed, til hekk og i krukker og kasser. God snittblomst.

Allergifare

Det er ingen allergifare med Rosa ‘Mrs John Laing’.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskrosene tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Remonterende buskroser har ofte noen greiner som vil fryse tilbake om vinteren.

Den årlige vårbeskjæringen består i at døde greiner skjæres tilbake til frisk ved og at tynne og svake greiner fjernes. Det ideelle er at 4-6 sterke greiner får bli igjen, og at det foretas en lett beskjæring av disse ned at 40-60 cm. Avblomstrede skudd bør skjæres tilbake til halvparten like etter blomstring. Dersom visne blomster fjernes etter hvert, vil det gi en rikere blomstring og bedre remontering (gjenblomstring).

Formering

Sorten formeres mest med poding (okulasjon).

Sykdommer

Sorten er sunn og frisk.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss