Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Nevada’, buskrose

Rosa 'Nevada'

Et synonymt navn er Rosa moyesii ‘Nevada’. Slektsnavnet Rosa er et elt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Kulturnavnet ‘Nevada’ betyr hvit som snø.

Hjemsted/Opphav Rosa ‘Nevada’ er en kultivar etter den spanske planteforedleren Pedro Dot, fra 1927. Opphavet er usikkert. Spanske Dot distribuerte sorten som en hybrid av mandarinrose (Rosa moyesii, men de runde, svarte nypene beviser at den er en frøplante av Rosa Pimpinellifolia og de glatte, grønne greinene antyder en form som er kjent som Rosa spinosissima ‘Altaica’.

180-200 cm høy, remonterende buskrose med buskete vekst, kraftige, bøyde greiner og lyst grønt bladverk. Kremhvite, halvfylte blomster med svak duft. Klimasone: H5-6.

  • Rosa 'Nevada' ('Nevada', buskrose) Foto: plants.ces.ncsu.edu

  • Rosa 'Nevada' ('Nevada', buskrose) Foto: plants.ces.ncsu.edu.

Plantebeskrivelse

180-200 cm høy, remonterende buskrose med buskete vekst med lange, overhengende greiner. Forholdsvis små, ulikefinnete, lyst grønne blad.

Kremhvite, halvfylte blomster med svak søtlig duft. Blomstene får et rosaskjær om høsten. Sorten kan ha et svært blomsterrikt førsteflor, og en mer sparsom gjenblomstring på høsten. Noen få svarte nyper kommer om høsten.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»), er bra. Andre gjødselslag kan også brukes.

Rosa ‘Nevadatilrås plantet til klimasone H5-6.

Bruksområde

Buskroser er roser med så kraftig vekst at de danner busker, som ikke trenger støtte eller oppbinding for å holde seg oppe. ‘Nevada’ bør plantes som en frittstående busk. Sorten er plasskrevende.

Allergifare

Det er ingen allergifare med Rosa ‘Nevada’.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskrosene tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Remonterende buskroser har ofte noen greiner som vil fryse tilbake om vinteren.

Den årlige vårbeskjæringen består i at døde greiner skjæres tilbake til frisk ved og at tynne og svake greiner fjernes. Det ideelle er at 4-6 sterke greiner får bli igjen, og at det foretas en lett beskjæring av disse ned at 40-60 cm, om våren. Avblomstrede skudd bør skjæres tilbake til halvparten like etter blomstring. Dersom visne blomster fjernes etter hvert, vil det gi en rikere blomstring og bedre remontering (gjenblomstring).

Formering

En vanlig formeringsmåte er okulasjon (knoppoding).

Mutasjon av Rosa ‘Nevada’

Rosa ‘Marguerite Hilling’, er en mutasjon av Rosa ‘Nevada’, som er like mye dyrket som ‘Nevada’. Rosene er identiske i alt unntatt blomsterfargen. Mutasjonen har rent rosa blomster. Mutasjonen ble lansert av Hilling i Storbritannia, i 1959.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss