Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Aicha’, pimpinellrose

Rosa spinosissima ‘Aicha’

Synonyme navn på arten er Rosa pimpinellifolia og Rosa myriacantha. Slektsnavnet Rosa er et elt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Sortsnavnet ‘Aicha’ er et arabisk kvinnenavn som betyr «Liv». Aicha var også en av profeten Muhammeds fruer. I roseslekten ttilhører sorten Pimpinellifolia-gruppen (pimpinellerosegruppen).

Hjemsted/Opphav Arten Rosa pimpinellifolia finnes viltvoksende i Europa og Asia til Kina og Korea. Sorten ‘Aicha’ er en dansk hybrid (krysning) fra Valdemar Petersen, 1959. Foreldre er ‘Souvenir de Jacques Verschuren’ og ‘Guldtop’.

150-200 cm høy, gjenblomstrende buskrose med overhengende greiner med torner, ulikefinnete mørkegrønne blad og gule, halvfylte blomster med sterk duft, fra juni til september. Egner seg som solitær, i bed og til hekk. Klimasone: H6.

  • Pimpinellrose 'Aicha'

  • Pimpinellrose 'Aicha'

  • Pimpinellrose 'Aicha'

  • Pimpinellrose 'Aicha'

  • Pimpinellrose 'Aicha'

Plantebeskrivelse

150-200 cm høy, opprett, gjenblomstrende buskrose med utbredt vekst. Mørkegrønne, ulikefinnete blad. Lange, overhengende, tornebesatte greiner med store, halvfylte, skålformede, sitrongule blomster med en sterk, behagelig duft, som sitter langs etter greinene. Blomstene som har lange, rødbrune pollenbærere, får en kremgul farge litt utpå sommeren. Blomstring fra juni-september. Førstefloret er rikt, med et noe svakere etterflor på sensommeren.

Vekstkrav og klimasone

Rosa ‘Aicha’ trives best i en næringsrik, godt drenert jord i sol og halvskygge. Men sorten tåler også å stå på en mer skyggefull plass. Sorten bør gjødsles rikelig årlig.

Rosa pimpinellifolia ‘Aicha’ tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområde

Pimpenellrose ‘Aicha’ er en fin solitærplante om den blir stående alene. Men oftere blir den plantet i gruppe i bed eller som en frittvoksende hekk. Planteavstand i bed : 2-3 m. Hos oss regnes den med blant de historiske rosene (roser fra 1800-tallet).

Allergifare

Det er ingen allergifare med ‘Aicha’.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskrosene tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose. Eldre greiner med dårlig vekst fjernes. Har rosen mange årsskudd, bør noen av de svakeste fjernes. Planten blir fyldigere å se til om den har greiner av ulik lengde.

Formering

Planten formeres med stiklinger og ved poding.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss