Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Polarstern’, stilkrose

Rosa ‘Polarstern’

Rosens kulturnavn er ‘TANlarpost’. Et synonymt navn er ‘Polar Star’. Sorten er varemerkebeskyttet. Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Kultivarnavnet ‘Polarstern’ stammer fra den tyske foredleren.

Hjemsted/Opphav Stilkrosen ‘Polarstern’ er en hybrid (krysning), som ble foredlet fram av tyske Mathias Tantau i 1982.

90-100 cm høy, stilkrose med buskete vekst, store, mørkegrønne blad og svært, store, fylte, kremhvite blomster med svak duft. God remontering (gjenblomstring). Klimasone: H4-5.

  • Rosa 'Polarstern'

Plantebeskrivelse

90-100 cm høy stilkrose med buskete vekst og store, mørke, grønne blad. Kulerunde, elfenbesfargete knopper som åpner seg langsomt.

Svært store (14 cm brede), fylte, kremhvite blomster med svak, behagelig, søtlig duft. Blomstene, som har gylne pollenbærere og en mengde tykke, sterke, kronblader, som bøyer seg vakkert bakover. Blomstene kommer nesten alltid enkeltvis, og av og til i ganske store klaser, på lange, sterke, stive stilker. ‘Polarstern’ er en blomsterrik rose som remonterer (gjenblomstrer) kontinuerlig

Vekstkrav og klimasone

Stilkroser trives best i minst 50 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord på en solrik, vindskjermet plass. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i ren leirjord. Stilkroser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»). Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker) hos noen rosetyper.

Rosa ‘Polarstern’ kan plantes til klimasone H4-5.

Bruksområde

Stilkroser kan med fordel plantes flere sammen i en gruppe, med en planteavstand på 40-50 cm. Planting i gruppe gir ofte en bedre fargeeffekt. ‘Polarstern’ er en populær hagerose som egner seg godt i bed. Blomstene tåler regn, men ikke langvarig regn uten å bli stygge. God stilkrose som trives godt i innlandsklima.

Allergifare

Det er ingen allergifare med ‘Polarstern’.

Beskjæring

Stilkroser må beskjæres årlig om våren, ned til 15-20 cm. Først fjernes alle døde greiner. Delvis døde greiner skjæres deretter ned til frisk ved. Svært tynne skudd fjernes helt. Skudd med grovere torner som kommer fra under podestedet, såkalte villskudd, må fjernes helt. Helst bør de rives av, da vil de ikke vokse opp på nytt. Utover sommeren er det en fordel å fjerne visne blomster etter hvert. Dette vil gi en bedre og lengre blomstring (remontering).

Formering

Stilkroser formeres med poding, mest okulasjon (knoppoding).

Sykdommer

‘Polarstern’ er bra motstandsdyktig mot sykdommer, men den kan angripes av soppen mjøldogg, som gir belegg på bladverket.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss