Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Rose de Rescht’, høstdamaskrose

Rosa damascena bifera ‘Rose de Rescht’

Et synonymt navn er ‘Sissinghurst Castle’. Slektsnavnet Rosa er et latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Navnet ‘de Rescht’ er fransk, men navnet ‘Rescht’ er navnet på en persisk landsby fra før år 880. Sorten tilhører høstdamaskroser (Rosa Bifera-Group) er en liten gruppe roser som stammer fra Rosa × bifera , som er hybriden mellom provinsrose (Rosa gallica) og moskusrose (Rosa moscata). Gruppa er nært beslektet med Damascenarosene.

Hjemsted/Opphav Rosa damascena bifera ‘Rose de Rescht’ har sitt opphav i Frankrike i 1749. En engelsk gartner Nancy Lindsey, relanserte sorten under navnet ‘Rose de Rescht’, og hun hevdet at hun hadde funnet den i nærheten av en landsby ved navn Rescht i Persia, men dette var ikke korrekt.

100-120 cm høy, gjenblomstrende buskrose med lav, kompakt vekst, tett bladverk og karminrøde, tettfylte, middels store blomster med sterk, søtlig duft. Historisk rose. Klimasone: H5.

  • ‘Rose de Rescht’, portlandrose Foto: Hesleberg.no

Plantebeskrivelse

100-120 cm høy, remonterende buskrose med opprett, tett, kompakt vekst, greiner med torner og tallrike, ulikefinnete, blekt grønne blad med lett rynket overflate.

Karminrøde, tettfylte, middels store (6 cm brede) blomster med sterk, søtlig duft. Blomstene sitter 3-7 sammen på korte stilker i rette klaser og er omgitt av en bladkrage. Planten remonterer regelmessig omtrent hver sjette uke, forutsatt at visne blomster fjernes etter hvert.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»), er bra. Andre gjødselslag kan også brukes.

Rosa damascena bifera ‘Rose de Rescht’ tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområde

Buskroser er roser med så kraftig vekst at de danner busker, som ikke trenger støtte eller oppbinding for å holde seg oppe. De remonterende buskrosene er sorter som etter en hovedblomstring, blomstrer på nytt utover sommeren og høsten. Rosa ‘Rose de Rescht’ egner seg godt til lav hekk, foruten i grupper med andre roser. God snittblomst. Sorten hører med til gruppen historiske roser i Norge, som alle er roser som er kjent fra før 1867.

Allergifare

Det er ingen allergifare med roser.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskrosene tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Remonterende buskroser har ofte noen greiner som vil fryse tilbake om vinteren.

Den årlige vårbeskjæringen består i at døde greiner skjæres tilbake til frisk ved og at tynne og svake greiner fjernes. Det ideelle er at 4-6 sterke greiner får bli igjen, og at det foretas en lett beskjæring av disse ned at 40-60 cm. Avblomstrede skudd bør skjæres tilbake til halvparten like etter blomstring. Dersom visne blomster fjernes etter hvert, vil det gi en rikere blomstring og bedre remontering (gjenblomstring).

Formering

Sorten formeres med poding (okulasjon).

Sykdommer

Sorten er en sunn og frisk plante, men den kan få litt stråleflekk (sopp på bladene) sent i sesongen.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss