Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Roald Dahl’, engelsk buskrose

Rosa ‘Roald Dahl’

Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Sorten tilhører gruppa engelske roser (Austinroser).

Hjemsted/Opphav Rosa ‘Charles Darwin’ ble foredlet i og introdusert i England av engelske David Austin i 2016.

100-150 cm høy, gjenblomstrende buskrose med opprett, busket vekst, tornete greiner, grønne halvblanke blad og middels store, fylte, aprikosfargete blomster med god duft. Remonterer fra juni til september. Klimasone: H5.

  • Rosa 'Roald Dahl' (Buskrose 'Roald Dahl') Foto: eu.davidaustinroses.com

Kort omtale av «Engelske Roser» (Austinroser)

Austinroser (Engelske roser) er mest gjenblomstrende busk- og klatreroser som har sitt opphav i historiske roser, men stadig nye sorter kommer til. De har oftest store og tettfylte blomster med en god og sterk duft, og mange har blomster med gule og oransje nyanser. Sortene har god herdighet, de fleste greier klimasone H5. Rosene er populære over hele verden.

Plantebeskrivelse av Rosa ‘Roald Dahl’

100-150 cm høy, remonterende buskrose med opprett, buskete vekst, tornete greiner og grønne, halvblanke, ulikefinnete blad.

Middels store (9 cm brede), fylte, aprikosfargete blomster med god duft. Blomstene sitter i klaser. Sorten remonterer godt fra juni-september.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Sorten vokser godt i blandingsjord, og den tåler noe skygge.

Rosa ‘Roald Dahl’ tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Rosa ‘Roald Dahl’ en fin solitærrose, som egner seg godt til hekk, og til planting i bed, grupper og i krukker. Blomsten tåler regn. God snittblomst. Popular hos sommerfugler.

 Allergifare

Det er ingen allergifare med roser med tanke på pollen. Men personer med duftoverfølsomhet bør merke seg blomstens duft.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskroser tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Den årlige vårbeskjæringen av buskroser består i at døde greiner skjæres tilbake til frisk ved og at tynne og svake greiner fjernes. Det ideelle er at 4-6 sterke greiner får bli igjen, og at det foretas en lett beskjæring av disse ned at 40-60 cm, om våren.

  Formering

Rosa ‘Roald Dahl’ formeres med poding.

Sjukdommer

Sorten er sterk mot soppsykdommer.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss