Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Rosalina’, bunndekkerose

Rosa ‘Rosalina’®

Kultivarnavn: ‘KORsaku’. Synonyme navn er ‘Playtime’ og Rosa rugosa ‘Rosalina’. Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Sortsnavnet har rosen fått fra sin tyske foredler.

Hjemsted/Opphav Rosa ’Rosalina’ er en såkalt «rugosa»-hybrid (krysning), som ble foredlet fram av det tyske firmaet W. Kordes’ Söhne, i 1992.

80-100 cm høy, remonterende bunndekkerose med en utbredt vekst, greiner med tallrike, spisse torner og blanke, mørkegrønne blad. Små, enkle rosa blomster som har en lysere midte og tallrike gule pollenbærere, og som har en svak duft. Blomstring fra juni-september- Klimasone: H6.

  • Rosa 'Rosalina' ('Rosalina' bunnekkerose) Foto: heirloomroses.com

  • Rosa 'Rosalina' ('Rosalina' bunnekkerose) Foto: waterwisebotanicals.com

Plantebeskrivelse

80-100 cm høy, bunndekkerose med en utbredt vekst, greiner med tallrike spisse torner og mørkegrønne, blanke blad.

Små, enkle rosa blomster med en lys midte og tallrike gule pollenbærere, med en svak duft. Blomstene sitter i store klaser. Blomsterrik rose som blomstrer fra juni – september. Senere kommer røde nyper.

Vekstkrav og klimasone

Sorten trives best i minst 40-50 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord på en solrik, vindskjermet plass. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i ren leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli i nedbørrike strøk, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»). Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker) hos noen rosetyper.

Rosa ‘Rosalina’ tilrås plantet til klimasone: H6.

Bruksområder

‘Rosalina’ er både en god landskapsrose og bunndekkerose som også plantes mye som landskapsplante og i i bed i hager. Blomstene tåler regn, og de tiltrekker seg bier og humler. Planten tåler et tungt snødekke.

Allergifare

Det er ingen allergifare med bunndekkeroser.

Beskjæring

Bunndekkeroser beskjæres om våren. Beskjæringen begrenser seg ofte til tynning og fjerning av skudd og greiner som er blitt altfor lange. Skudd med grovere torner som kommer fra under podestedet, såkalte villskudd, må fjernes helt. Helst bør de rives av, da vil de ikke vokse opp på nytt. Utover sommeren når visne blomster kommer til syne, bør disse helst klippes bort. Dette vil gi n bedre og lengre blomstring (remontering).

Formering

Rosa ‘Rosalina’ formeres mest med poding.

Sykdommer

Sorten er sunn og frisk, men kan angripes av stråleflekk (soppsykdom).

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss