Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Smarty’, bunndekkerose

Rosa ‘Smarty’®

Kultivarnavn: ‘INTersmart’. Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Sortsnavnet har rosen fått fra sin nederlandske foredler.

Hjemsted/Opphav Rosa ’Smarty’ er en hybrid (krysning), som ble foredlet fram av den nederlandske familien Ilsink, i 1979. Foreldre: ‘Yesterday’ x frøplante.

60-70 cm høy, remonterende bunndekkerose med en utbredt, buskete vekst, lange greiner med tallrike torner og blanke, mørkegrønne blad. Små, enkle lysrosa/hvite blomster med tallrike gule pollenbærere, og som har en svak, søtlig, moskusaktig duft. Blomstring fra juli-november. Klimasone: H4.

  • Rosa 'Smarty' ('Smarty' bunnekkerose) Foto: hayloft.co.uk

Plantebeskrivelse

60-70 cm høy, bunndekkerose, som egentlig er en buskrose, med en utbredt, buskete vekst med lange, overhengende, tornete greiner og mørkegrønne, blanke blad.

Små (5 cm brede), enkle lysrosa blomster, som raskt blir hvite. Blomsten har tallrike gule pollenbærere med en svak, søtlig, moskusaktig duft. Blomstene sitter i klaser med 5-20 blomster. Blomsterrik rose som blomstrer fra juli – november.

Vekstkrav og klimasone

Sorten trives best i minst 40-50 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord på en solrik, vindskjermet plass. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i ren leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli i nedbørrike strøk, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»). Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker) hos noen rosetyper.

Rosa ‘Smarty’ tilrås plantet til klimasone: H4.

Bruksområder

‘Smarty’ er både en god bunndekkerose som også egner seg i hagebed og i krukker og kasser. God snittblomst som tiltrekker seg bier og andre pollinerende insekter.

Allergifare

Det er ingen allergifare med bunndekkeroser.

Beskjæring

Bunndekkeroser beskjæres om våren. Beskjæringen begrenser seg ofte til tynning og fjerning av skudd og greiner som er blitt altfor lange. Skudd med grovere torner som kommer fra under podestedet, såkalte villskudd, må fjernes helt. Helst bør de rives av, da vil de ikke vokse opp på nytt. Utover sommeren når visne blomster kommer til syne, bør disse helst klippes bort. Dette vil gi n bedre og lengre blomstring (remontering).

Formering

Rosa ‘Smarty’ formeres mest med stiklinger.

Sykdommer

Sorten er sunn og frisk.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss