Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Schneewittchen’, klaserose

Rosa ‘Schneewittchen’

Synonyme navn er ‘Fee des neiges’ og ‘Iceberg’. Sistnevnte navn brukes i Storbritannia, Australia og USA. Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Kultivarnavnet ‘Schneewittchen’ har rosen fått fra den tyske foredleren.

Hjemsted/Opphav Klaserosen ‘Schneewittchen’ er en tysk hybrid (krysning), som ble foredlet fram av firmaet W. Kordes’ Søhne. i 1958. Sorten klassifiseres som klaserose, men er faktisk resultatet av krysningen mellom en moschata-hybrid og en stilkrose. Foreldrene til sorten er ‘Robin Hood’ og ‘Virgo’.

100-120 cm høy, kraftig klaserose med buskaktig vekst, markante grønne greiner og store, fylte, renhvite blomster. Kontinuerlig gjenblomstring helt til frosten kommer. God snittblomst. Klimasone: H5.

  • Klaserose 'Schneewittchen' (Rosa 'Schneewittchen')

  • Klaserose 'Schneewittchen' (Rosa 'Schneewittchen')

  • Klaserose 'Schneewittchen' (Rosa 'Schneewittchen')

  • Klaserose 'Schneewittchen' (Rosa 'Schneewittchen')

  • Klaserose 'Schneewittchen' (Rosa 'Schneewittchen')

  • Klaserose 'Schneewittchen' (Rosa ‘Schneewittchen’)

Plantebeskrivelse

100-120 cm høy klaserose med en bred, buskaktig, kraftig vekst, markante blekt grønne greiner, en god del torner og bleke, skinnende, tynne blader. Lange knopper, som kan være grønnaktige før blomstene springer ut. Store, fylte, renhvite blomster med svak, søtlig og tiltalende duft. Blomstene som er svært holdbare, med pollenbærere som beholder sin gule farge i mange dager, kommer vanligvis i klaser på 3-15. Sorten har kontinuerlig remontering (gjenblomstring) til frosten kommer. Blomstene er selvrensende, det vil at visne kronblader fjernes etter hvert.

Vekstkrav og klimasone

Klaseroser trives best i minst 50 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord på en solrik, vindskjermet plass. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i ren leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»). Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker) hos noen rosetyper.

Rosa ‘Schneewittchen’ kan plantes til klimasone H5.

Bruksområder

Klaseroser kan med fordel plantes flere sammen i en gruppe. Siden sorten blir så høy, vil høvelig planteavstand være 60 cm. ‘Schneewittchen’ brukes både til frie hekker, masseplantninger i bed og som stamrose. Blomstene har god holdbarhet, og benyttes derfor en del som avskårne. ‘Schneewittchen’ er verdens mest populære og dyrkede rose. Her i landet blir den dyrket i store deler av landet, helt opp til Sør-Troms.

Allergifare

Det er ingen allergifare med klaserosen ‘Schneewittchen’.

Beskjæring

Klaseroser må beskjæres årlig om våren, ned til 15-20 cm.. Først fjernes alle døde greiner. Delvis døde greiner skjæres deretter tilbake til frisk ved. Svært tynne skudd fjernes helt. Skudd med grovere torner som kommer fra under podestedet, såkalte villskudd, må fjernes helt. Helst bør de rives av, da vil de ikke vokse ut på nytt. Utover sommeren når visne blomster kommer til syne, bør disse helst klippes bort. Dette vil gi en bedre og lengre blomstring (remontering).

Formering

Klaseroser formeres oftest med poding, mest okulasjon (knoppoding).

Sykdommer

Sorten er mottakelig for strålesopp, særlig i fuktig vær. Stråleflekk skyldes en sopp som skjemmer bladverket, men som ikke dreper planten.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss