Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Sekel’, buskrose

Rosa ‘Sekel’

Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Sortsnavnet fra fra den norske foredleren.

Hjemsted/Opphav Rosa ‘Sekel’ ble foredlet fram av norske Arne Lundstad (1916-88), i 1988, ved Norges Landbrukshøgskole, Ås. hvor Lundstad var førsteamanuensis.. Foreldre: ‘Lichterloh’ x ‘Zitronenfalter’.

120-150 cm høy, gjenblomstrende buskrose med opprett, buskete vekst, greiner med torner, mørkegrønne, blanke blad og store, halvfylte blomster med nyanser av gult og rosa, og med en frisk, god duft. Gjenblomstrer til frosten kommer. Klimasone: H6.

  • Rosa 'Sekel' (Buskrose 'Sekel') Foto: lundebygartneri.no

Plantebeskrivelse

120-150 cm høy, remonterende buskrose med en opprett, buskete vekst, greiner med torner og mørkegrønne, blanke, ulikefinnete blad.

Store, halvfylte blomster med nyanser av gult og rosa, med frisk god duft. Blomstene sitter i klaser. Remonterer (gjenblomstrer) fra juni til september.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Sorten vokser best i en næringsrik, kalkholdig jord i sol og halvskygge. Blomstene holder seg best i kjølige strøk.

Rosa ‘Sekel’ tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Rosa ‘Sekel er en vakker solitærrose, som brukes til hekk og som plantes i grupper i hager og parker. Blomstene tåler bra med regn. God snittblomst.

 Allergifare

Det er ingen allergifare med roser med tanke på pollen.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskroser tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Den årlige vårbeskjæringen av buskroser består i at døde greiner skjæres tilbake til frisk ved og at tynne og svake greiner fjernes. Det ideelle er at 4-6 sterke greiner får bli igjen, og at det foretas en lett beskjæring av disse ned at 40-60 cm, om våren.

Formering

Rosa ‘Sekel’ formeres med poding.

Sykdommer

Sorten er sunn og frisk.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss