Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Souvenir de la Malmaison’, bourbonrose

Rosa bourboniana ‘Souvenir de la Malmaison'

Slektsnavnet Rosa er et elt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Bourbonrosene kommer opprinnelig fra øya Bourbon (Reunion), ca 1817. Det antas at sortene er en krysning mellom en kinesisk rose og en remonterende damaskenerrose. Sortsnavnet stammer fra den franske foredleren. Sorten hører til gruppen historiske roser.

Hjemsted/Opphav Rosa bourboniana ‘Souvenir de la Malmaison’ er en Bourbon-hybrid (krysning) som ble foredlet fram av franskmannen Beluze i 1843.

60-80 cm høy, remonterende, buskrose med litt utbredt vekst, greiner med torner og grønne, blanke, ulikefinnete blad og store, tettfylte, lys rosa blomster med en sterk, søtlig fruktduft. Sorten hører til de historiske rosene. Klimasone: H3-4.

  • Rosa bourboniana 'Souvenir de la Malmaison' (Bourbonrose 'Souvenir de la Malmaison') Foto: hesleberg.no

Plantebeskrivelse

60-80 cm høy, remonterende buskrose med en litt utbredt, buskete vekst, greiner med torner og grønne, blanke, ulikefinnete blad som består av 5-9, grønne, elliptiske, sagtannete småblad.

Lys rosa, store (12 cm brede), tettfylte blomster med en sterk, søtlig, fruktduft. Blomstene sitter i klaser. Blomsterrik busk som blomstrer i juni-juli, men som remonterer.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»), er bra. Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker) hos noen rosetyper. Den tåler også en del skygge på vokseplassen, men liker ikke fuktig jord. Blomstene tåler lite regn. Blomstene tåler lite regn.

Rosa borurboniana ‘Souvenir de la Malmaison’ tilrås plantet til klimasone H3-4.

Bruksområder

Buskroser er roser med så kraftig vekst at de danner busker, som ikke trenger støtte eller oppbinding for å holde seg oppe. En vakker solitærrose som ofte plantes i grupper i bed. Også god i krukker og kasser. Snittrose.

Allergifare

Det er ingen allergifare med roser.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskrosene tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Remonterende buskroser har oftest noen greiner som vil fryse tilbake om vinteren. Den årlige vårskjæringa består i at døde greiner skjæres tilbake til frisk ved og fjerning av tynne og svake greiner. Det ideelle er at 4-6 sterke greiner får bli igjen, og at det foretas en lett beskjæring av disse ned at 40-60 cm, alt etter sort. Avblomstrede skudd bør skjæres tilbake til halvparten like etter blomstring. Beskjæringen bør skje om våren før veksten tar til, men etter at vårfrosten er over.

Formering

Buskroser kan formeres med stiklinger og ved poding.

Sykdommer

Sorten er sunn og frisk, men er utsatt for stråleflekk.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss